Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ελληνικός τουρισμός: Ολική επαναφορά με έσοδα 20 δισ. ευρώ – Ποιους προορισμούς διαλέγουν οι τουρίστες

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού σε επίπεδα καλύτερα ακόμη και από εκείνα του «χρυσού» 2019 προοιωνίζονται τα νούμερα των αφίξεων και των εσόδων, με τον πήχη ως προς τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να έχει μπει πλέον στο ορόσημο των 20 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ, κόντρα στο ασταθές περιβάλλον του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της πανδημίας.

Μπορεί μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση να διαμορφώνεται με δύο ταχύτητες και οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας να βρίσκονται λίγο πιο πίσω στην κούρσα της ζήτησης σε σχέση με τα νησιά, ωστόσο οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών.

Τον τόνο για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού δίνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι φέτος κάνουν τη διαφορά, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς να επιδεικνύουν επίσης έντονη ζέση.

Στοίχημα αποτελεί πλέον η επιμήκυνση της σεζόν μέχρι το α’ 15νθήμερο του Νοεμβρίου για κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν της μεγάλης ζήτησης και να καταγράφεται για την Ελλάδα.

Βρόχος, ωστόσο, για τους ξενοδόχους εξακολουθεί να είναι το λειτουργικό κόστος, το οποίο, εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, έχει αυξηθεί κατά 25%-30%, ποσοστό που θα «συρρικνώσει» τον τζίρο στο τέλος της χρονιάς, όταν οι επιχειρηματίες θα κληθούν να κάνουν το «ταμείο» της φετινής σεζόν.

Την ίδια στιγμή, με «όπλο» την ισχυρή ζήτηση που καταγράφει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, οι ξενοδόχοι προχωρούν στη σύναψη των συμβολαίων της επόμενης χρονιάς με τους μεγάλους tour operators, διεκδικώντας αυξήσεις έως 15%.

 

Νότιο Αιγαίο και Κρήτη στην Κορυφή

 

Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται σταθερά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία αρκετών προορισμών να προσεγγίζει ήδη το απόλυτο 100%, ενώ τη μεγάλη υπέρβαση των αριθμών του 2019 φαίνεται ότι έχουν ήδη κάνει δύο εκ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας, η Σαντορίνη και η Μύκονος, αφού η πληρότητα στα δύο νησιά για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ξεπερνά ήδη το 90%.

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις «δείχνουν» άνοδο των μεγεθών του 2019 σε ποσοστό 15% ως προς τα έσοδα και 20% ως προς τις εισπράξεις. Ενδεικτικό της έντονης κινητικότητας είναι το γεγονός ότι στη Σαντορίνη διαπιστώνεται ζήτηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Ιταλούς να δίνουν δυναμικά το «παρών» στο νησί του ηφαιστείου.

Σε νούμερα πριν από την υγειονομική κρίση παραπέμπει η ζήτηση στη Ρόδο, όπου η σεζόν εκτιμάται ότι θα ρίξει αυλαία στις αρχές Νοεμβρίου. Η πληρότητα στο peak της τουριστικής περιόδου προσεγγίζει το 100%, με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς να αντιπροσωπεύουν το 40% των ταξιδιωτών που «ψηφίζουν» το νησί των Ιπποτών για τις διακοπές τους.

Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται και στην Πάρο. Η πληρότητα διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από το 80%-90% για την περίοδο αιχμής της σεζόν και ρυθμούς εξίσου υψηλούς ακολουθεί η κίνηση και για τον Σεπτέμβριο. Πάντως, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής με ορίζοντα τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα στο κυκλαδίτικο νησί. Γάλλοι, Γερμανοί, Βρετανοί και Ιταλοί πλημμυρίζουν τα σοκάκια της Πάρου, σε μία σεζόν που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να υπερβεί τόσο ως προς τις αφίξεις, όσο και ως προς τα έσοδα τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019.

Σε ρυθμούς προ πανδημίας επανέρχεται η Κρήτη, με την πληρότητα το καυτό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 100% και τη σεζόν να «τραβάει» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, διάστημα για το οποίο καθημερινά μπαίνουν νέες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων. Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες το χάος που έχει προκληθεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και οι απεργίες αεροπορικών εταιρειών να επηρέασαν τη ζήτηση στα Χανιά, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα η κίνηση έχει επανέλθει και τα νούμερα αφίξεων και εισπράξεων «φλερτάρουν» με τα αντίστοιχα του 2019. Βρετανοί, Τσέχοι, Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί και Πολωνοί ξεχωρίζουν στα Χανιά, ενώ οι Γερμανοί, Αυστριακοί και οι Γάλλοι κατακλύζουν το Ηράκλειο.

 

Οι Άγγλοι ψηφίζουν Ιόνιο

 

Σε ένα «δυνατό» τουριστικά καλοκαίρι εξελίσσεται το φετινό για τα Επτάνησα, και κυρίως για την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, όπου η πληρότητα υπερβαίνει πλέον το 90%. Μπορεί η κίνηση στην αρχή της σεζόν να ήταν πιο υποτονική, ωστόσο, οι ταχύτητες έχουν ανέβει και με τις κρατήσεις της τελευταίες στιγμής για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, που θα δώσουν ιδιαίτερη δυναμική, ο στόχος για επίτευξη των μεγεθών του 2019 φαίνεται εφικτός.

Η βρετανική αγορά κάνει τη διαφορά στα νησιά του Ιονίου, οι Πολωνοί έχουν επιστρέψει σε mood διακοπών από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου (σ.σ.: η γειτνίαση με την Ουκρανία και οι επιπτώσεις του πολέμου «φρέναραν» στην αρχή της σεζόν τη ζήτηση) και οι Ιταλοί επιλέγουν σταθερά τα Επτάνησα για τις καλοκαιρινές αποδράσεις τους.

Διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Λευκάδα. Για την ώρα η πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού διαμορφώνεται στο 60% και μόνο τα Σαββατοκύριακα τα καταλύματα γεμίζουν. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι οι δυο μήνες που θα κρίνουν την τουριστική περίοδο, με δεδομένο ότι ο Αύγουστος θα ανακτήσει τη χαμένη δυναμική του.

Υποτονική είναι η ζήτηση και για τη μίσθωση βιλών, με τη φετινή σεζόν να είναι μέχρι στιγμής κατώτερη των προσδοκιών. Οι αρρυθμίες που έχουν καταγραφεί στα βρετανικά αεροδρόμια και οι ακυρώσεις πτήσεων έχουν επηρεάσει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού, το οποίο κατά βάση φιλοξενεί φέτος ταξιδιώτες από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Πολωνία.

 

Ανεβαίνει η ηπειρωτική Ελλάδα

 

Ταχύτητα ανεβάζουν σταδιακά οι κρατήσεις για την ηπειρωτική Ελλάδα. Η εικόνα στην Πελοπόννησο παραμένει ανομοιογενής, με κάποιους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μονεμβασιά, η Μεσσηνία, το Γύθειο και η Μάνη, να σημειώνουν υψηλές πληρότητες για τον επόμενο μήνα, αγγίζοντας ακόμη και το 100%, και άλλους να έχουν μείνει λίγο πιο πίσω. Αντίστοιχο είναι το κλίμα που επικρατεί και βορειότερα, με εξαίρεση τη Χαλκιδική, η οποία διατηρεί τη δυναμική της, παραμένοντας ο Νο1 προορισμός για τους ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Μηδαμινές ήταν τους προηγούμενους μήνες οι κρατήσεις για τη Μαγνησία, η οποία αποκτά τέμπο και πληρότητα που διαμορφώνεται πλέον γύρω στο 40%. Οι επιχειρηματίες ποντάρουν στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ρεφάρουν και να καλύψουν το «κενό» των προηγούμενων μηνών.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην Πιερία, η οποία ήδη μετρά έναν «κακό» Μάιο και έναν υποτονικό Ιούνιο. Ο Ιούλιος καταγράφει πληρότητα άνω του 70%-75%, καλλιεργώντας προσδοκίες για έναν καλό Αύγουστο που θα μπορούσε να συμπαρασύρει το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, χωρίς, ωστόσο, να είναι εφικτά τα νούμερα του 2019.

Σημαντική ώθηση, πάντως, αναμένεται να δώσουν στους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας οι Έλληνες ταξιδιώτες, οι οποίοι παραδοσιακά επιλέγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για τις διακοπές τους και φέτος εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό και τα προγράμματα που στοχεύουν στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού.

 

 

[Πηγή: eea.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ