Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εκλογές 2023: Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες την Κυριακή και τι ώρα θα μάθουμε τον νικητή

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές 2023 με τους πολίτες να αναρωτιούνται τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες την Κυριακή και τι ώρα θα έχουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Στις 19:00 της Κυριακής – αμέσως δηλαδή μόλις κλείσουν οι κάλπες – αναμένεται να δημοσιευθεί το μεγάλο exit poll στα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO.

Θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll συμμετέχει και το Action24.

Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες

Για τις απερχόμενες εκλογές 2023 οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν ίδια ώρα με κάθε άλλη εκλογική διαδικασία, δηλαδή στις 7 το πρωί.

Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Οι κάλπες θα είναι ανοικτές για ένα ολοκλήρο 12ώρο

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποια εκλογικά κέντρα ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr από την πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Επίσης μπορούν να μάθουν καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ