Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι ενστάσεις και η επιλογή προγραμμάτων για τα voucher των 400 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για τα voucher των 400 ευρώ σε 150.000 εργαζομένους με τις ενστάσεις για το μητρώο ωφελουμένων της β’ φάσης, αλλα και τη επιλογή μαθημάτων στα προγράμματα κατάρτισης που προσφέρει η ΔΥΠΑ.

Ξεκίνησε η υποβολή των ενστάσεων και ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου για το Μητρώο Ωφελούμενων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, Β΄  φάσης. Την ίδια ώρα, οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων στα προγράμματα κατάρτισης «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Το Μητρώο Ωφελουμένων έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis?tab=proghrammata-katartisis-se-psifiakes-kai-prasines-deksiotites-ghia-150000-erghazomenoys&tab2=ofeloumenoi-mitrwo-ofeloumenon&tab3=

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν με τον αριθμό ΚΑΥΑΣ (Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής) που έλαβαν κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Οι ωφελούμενοι που βρίσκονται στον πίνακα αποκλειόμενων, μπορούν να υποβάλλουν αιτιολογημένες ενστάσεις εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 5.4.2023 έως την Τρίτη 11.04.2023, αποκλειστικά στο e-mail: [email protected] .

Ήδη από χθες οι ωφελούμενοι που εντάχθηκαν στο Μητρώο, θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων που θα τους εμφανίζεται, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λ.π.), καθώς και με τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν δηλώσει.

Η επιλογή θα γίνει από λίστα εγκεκριμένων προγραμμάτων των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://kub.voucher.gov.gr/dypa-employed/training-program/program-selection/front

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Η υλοποίηση των προγραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες δια ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και θα συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε 400 ευρώ. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στη διεύθυνση.

Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Πρόγραμμα 80 ωρών και εξετάσεις για το επίδομα των 400 ευρώ

Ο κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης).

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχία της πιστοποίησης των γνώσεων ο καταρτιζόμενος θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και με την επιτυχή εξέτασή τους θα λάβουν από τον φορέα πιστοποίησης που έχουν επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων».

Συνεπώς αν κάποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα 80 ωρών και πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επανακατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των ανέργων όσο και των εργαζομένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ