Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι «ευνοούνται» με τις νέες αλλαγές στην χορήγηση αδειών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο νόμος του πρώην υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την «Ενδυνάμωση της λειτουργίας του ΑΣΕΠ», που έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ προβλέπει ίσα δικαιώματα στη λήψη γονικών αλλά και εκπαιδευτικών αδειών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ποιοι υπάλληλοι “ευνοούνται” από τις αλλαγές στην χορήγηση άδειας.

Οι αλλαγές αφορούν υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο, καθώς και σε υπαλλήλους που γίνονται ανάδοχοι γονείς. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ή της αναδοχής αντίστοιχα, εφόσον το υιοθετημένο ή το αναδεχόμενο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών. Κατ’ αντιστοιχία με την άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό.

Παράλληλα, ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία του υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας ή της αναδοχής διάστημα. Τρίμηνη άδεια μητρότητας θα χορηγείται και στους γονείς που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.

Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται τις ίδιες με τους φυσικούς γονείς άδειες, που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του ανηλίκου. Η άδεια επεκτείνεται και στον θετό πατέρα, κατ’ επιταγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας των φύλων.

Αυξάνονται οι μέρες άδειας για τους μόνιμους υπαλλήλους

Τέλος, αυξάνονται στις 14 (από 10) οι ημέρες άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλους.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ ΕΔΩ (τρίτο μέρος – άρθρο 34 και κάτω)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ