Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δημοσκόπηση ALCO: «Κλείνει» η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – «Πτώση» και για το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Άνοδο για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και απώλειες για το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε η ΑLCO στην πρώτη της μεγάλη δημοσκόπηση για το 2023.

Όπως δημοσιοποιήθηκε στο κεντρικό δελτίο του ALPHA, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι στις 6,9 μονάδες, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στην μέτρηση με απώλειες 0.7 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ έχει 9,9% καταγραφή στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά μετά από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα 10 πσοστιαίων μονάδων, με άνοδο δύο μονάδων – έναντι του Αλέξη Τσίπρα (άνοδος μίας μονάδας) στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται οι πολίτες για πρωθυπουργό.

Στο 7% καταγράφεται η πρωθυπουργική εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και το ΜεΡΑ25 εμφανίζουν δημοσκοπική άνοδο, όπως και το «κόμμα Κασιδιάρη», που κατέγραψε ποσοστό 2,6%.

Ένας στους 5 ψηφοφόρους δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα σε σχέση με το 2019, με το 47% των ψηφοφόρων να αναφέρει ότι θα ψηφίσει το «λιγότερο κακό» κόμμα, ενώ το 41% δηλώνει ότι θα ψηφίσει αυτό που θεωρεί καλύτερο.

Το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει ότι θα το ψηφίσει ως «το καλύτερο κόμμα», κάτι που ισχύει για το 44% της ψήφου υπέρ ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 23% για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Το βασικό κριτήριο της ψήφου παραμένει η οικονομία και η ακρίβεια. Στο «ένα και μόνο κριτήριο» για την ψήφο τους, το 28% απάντησε «η οικονομία» και το 24% η στήριξη με μέτρα για την ακρίβεια. Επιπλέον, το 13% εστίασε στην διαφθορά, το 11% στα εθνικά θέματα και το 9% μίλησε για την ιδεολογία του κόμματος και το πρόσωπο του αρχηγού.

Όμως, μόλις ο ένας στους τέσσερις χαρακτήρισε την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως ευκαιρία για την έκφραση διαμαρτυρίας – κάτι που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι βλέπουν τις κάλπες ως διαδικασία ανάδειξης κυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιλογές τους στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Τέλος, σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», πάνω από ένας στους δύο θεωρεί ότι βοηθά στον έναν ή στον άλλο βαθμό στη στήριξή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ALCO.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ