Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Για αυτό ξεκινάνε νωρίτερα οι αιτήσεις για το Market Pass – Ποιοι οι δικαιούχοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το market pass – που θα αντιστοιχεί στο 10% επί των αγορών του νοικοκυριού μηνιαίως – θα διαμορφωθεί ανάλογα με το σύνολο των μελών της εκάστοτε οικογένειας κι όχι ατομικά.

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν πλέον από το άνοιγμα της πλατφόρμας του market pass, αφού – όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης – από την 1η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο επίδομα για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Παρότι ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την πλατφόρμα να ανοίγει στα μέσα Φεβρουαρίου, κρίθηκε αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές στα τέλη του επόμενου μήνα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το νέο κύκλο ανατιμήσεων, καθώς οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ ξεκινούν από 7% και φτάνουν έως και 30% σε κάποια προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η δεκάδα του χαρτιού υγείας από 3,49 ευρώ πήρε στα 4,89 ευρώ, το γιαούρτι (2+1) από 2,70 έφτασε τα 3,67 ευρώ και οι φρυγανιές από 1,59 στο 1,94 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το γάλα αυξήθηκε κατά 21%, η φέτα κατά 15% κι ο ελληνικός καφές κατά 47%.

Πώς διαμορφώνεται το πόσο τους επιδόματος ανά νοικοκυριό

Υπενθυμίζεται πως το ποσό της επιδότησης – που θα είναι 10% μηνιαίως – θα διαμορφωθεί ανάλογα με το σύνολο των μελών της εκάστοτε οικογένειας κι όχι ατομικά, όπως ήταν το fuel pass, σε συμφωνία με το πλαφόν, που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την εκάστοτε ομάδα.

Συγκεκριμένα:

Άγαμος: το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών καθορίζεται στα 220 ευρώ/μήνα και κατά συνέπεια το ποσό του Market Pass είναι 22 ευρώ/μήνα ή 132 ευρώ το εξάμηνο.
Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: το ανώτατο όριο επιδοτούμενων αγορών έχει καθοριστεί στα 320 ευρώ/μήνα και η μηνιαία επιδότηση σε 32 ευρώ ή 192 ευρώ το εξάμηνο.
Έγγαμος δικαιούχος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: το ανώτατο επιδοτούμενο ποσό αγορών ανέρχεται σε 420 ευρώ/μήνα και άρα η μηνιαία επιδότηση θα διαμορφωθεί σε 42 ευρώ, με 252 ευρώ το εξάμηνο.
Έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά: το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών διαμορφώνεται σε 520 ευρώ και η μηνιαία επιδότηση σε 52 ευρώ ή 312 ευρώ το εξάμηνο.

Αντίστοιχα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού το ανώτατο ποσό μηνιαίων επιδοτούμενων αγορών αυξάνεται κατά 100 ευρώ και η μηνιαία επιδότηση κατά 10 ευρώ.

Τα ως άνω ποσά, ισχύουν με την χρήση της άυλης ψηφιακής κάρτας. Σε περίπτωση επιλογής κατάθεσης του market pass σε τραπεζικό λογαριασμό, η επιδότηση μειώνεται κατά 20%.

Έτσι, τα ποσά διαμορφώνονται στη κλίμακα του 6μήνου:

Άγαμος: 105,6 ευρώ.
Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: 153,6 ευρώ.
Έγγαμος δικαιούχος με 1 παιδί ή για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: 201,6 ευρώ.
Έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά: 249,6 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ