Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Γιατί δεν σου κάνει καλό να γυμνάζεσαι τη νύχτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις βραδινές ώρες για την καθημερινή άσκησή τους.

Οι ειδικοί ωστόσο λένε πως είναι καλό να ξεχάσεις αυτή τη συνήθεια γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο.

Η άσκηση τη νύχτα και συγκεκριμένα 3 ώρες πριν πέσεις για ύπνο μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θες. Αυτό υποστηρίζει μάλιστα και το το Sleep Medicine Reviews, το οποίο δημοσίευσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η γυμναστική πριν από τον ύπνο προκαλεί προβλήματα στην ποιότητα και διάρκεια ύπνου.

Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό:

Η γυμναστική ξυπνά το νευρικό σύστημα

Η γυμναστική πριν τον ύπνο μειώνει την ανάπτυξη των μυών και οι έντονες προπονήσεις έχουν την τάση να ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος αργεί να έρθει και το σώμα παραμένει σε εγρήγορση χωρίς να μπορεί να ξεκουραστεί.

Στην περίπτωση μάλιστα της υπερβολικής άσκησης, υπάρχει ο κίνδυνος οι μύες του σώματος να αρχίζουν να ταλαντεύονται, προκαλώντας μυϊκό πόνο, ο οποίος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

Το σώμα βρίσκεται σε εγρήγορση

Οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν με την άσκηση, όπως και η θερμοκρασία του σώματος και εκκρίνεται αδρεναλίνη. Έτσι, η ροή του αίματος αυξάνεται και τα επίπεδα οξυγόνου στους μύες του σώματος. Η εγρήγορση του σώματος δεν δίνει περιθώρια για ξεκούραση κι έτσι ο ύπνος διακόπτεται χωρίς να σε αφήνει να χαλαρώσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως ο τύπος της προπόνησης που κάνεις, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου ανταποκρίνεται. Έτσι, μπορεί να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι μετά από προπονήσεις χαμηλής έντασης, όπως περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο ενώ μπορεί να μην μπορείς να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη προπόνηση.

Πάντως, η πρωινή άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερο ύπνο το βράδυ, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Για παράδειγμα, έρευνα του NSF αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διάδρομο στις 7 το πρωί είχαν βαθύτερους κύκλους ύπνου και αφιέρωναν κατά 75% περισσότερο χρόνο στα πιο ωφέλιμα στάδια του ύπνου σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονταν πιο μετά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ