Ειδήσεις
Γιατί δεν σου κάνει καλό να γυμνάζεσαι τη νύχτα
Με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις βραδινές ώρες για την καθημερινή άσκησή τους.
Οι ειδικοί ωστόσο λένε πως είναι καλό να ξεχάσεις αυτή τη συνήθεια γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο.
Η άσκηση τη νύχτα και συγκεκριμένα 3 ώρες πριν πέσεις για ύπνο μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θες. Αυτό υποστηρίζει μάλιστα και το το Sleep Medicine Reviews, το οποίο δημοσίευσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η γυμναστική πριν από τον ύπνο προκαλεί προβλήματα στην ποιότητα και διάρκεια ύπνου.
Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό:
Η γυμναστική ξυπνά το νευρικό σύστημα
Η γυμναστική πριν τον ύπνο μειώνει την ανάπτυξη των μυών και οι έντονες προπονήσεις έχουν την τάση να ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος αργεί να έρθει και το σώμα παραμένει σε εγρήγορση χωρίς να μπορεί να ξεκουραστεί.
Στην περίπτωση μάλιστα της υπερβολικής άσκησης, υπάρχει ο κίνδυνος οι μύες του σώματος να αρχίζουν να ταλαντεύονται, προκαλώντας μυϊκό πόνο, ο οποίος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.
Το σώμα βρίσκεται σε εγρήγορση
Οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν με την άσκηση, όπως και η θερμοκρασία του σώματος και εκκρίνεται αδρεναλίνη. Έτσι, η ροή του αίματος αυξάνεται και τα επίπεδα οξυγόνου στους μύες του σώματος. Η εγρήγορση του σώματος δεν δίνει περιθώρια για ξεκούραση κι έτσι ο ύπνος διακόπτεται χωρίς να σε αφήνει να χαλαρώσεις.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως ο τύπος της προπόνησης που κάνεις, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου ανταποκρίνεται. Έτσι, μπορεί να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι μετά από προπονήσεις χαμηλής έντασης, όπως περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο ενώ μπορεί να μην μπορείς να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη προπόνηση.
Πάντως, η πρωινή άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερο ύπνο το βράδυ, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Για παράδειγμα, έρευνα του NSF αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διάδρομο στις 7 το πρωί είχαν βαθύτερους κύκλους ύπνου και αφιέρωναν κατά 75% περισσότερο χρόνο στα πιο ωφέλιμα στάδια του ύπνου σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονταν πιο μετά.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις4 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας9 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός7 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων7 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν