Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αύξηση κατά 24 εκατ. ευρώ στη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα 674 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι έχει διαμορφωθεί το 2022 η δαπάνη των πολιτών για να προμηθευτούν τα φάρμακα που τους συνταγογραφήθηκαν. Τι δείχνουν στοιχεία και εκτιμήσεις και τι προκύπτει με τη δαπάνη των ανασφάλιστων πολιτών.

Αυξημένη κατά 24 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως έκλεισε το 2022 η δαπάνη που αφορά στη συμμετοχή των πολιτών για την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, φθάνοντας στα 674 εκατ. ευρώ.

Το 2021 η αντίστοιχη δαπάνη είχε κλείσει στα 650 εκατ. ευρώ βάσει των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσό ήταν ακόμα χαμηλότερα το 2020, όταν και έκλεισε στα 639 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πολίτες πλήρωσαν 24 εκατ. ευρώ περισσότερα το 2022, σε σύγκριση με το 2021, για την κάλυψη των θεσμοθετημένων συμμετοχών, το 10% και 25% του κόστους των φαρμάκων, αλλά και για την επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής και τιμής αποζημίωσης (όταν επιλέγεται φάρμακο που έχει υψηλότερη λιανική τιμή από την τιμή αποζημίωσης της κατηγορίας σκευασμάτων).

Τι πληρώνουμε για φάρμακα

Η συνολική ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή τα ποσά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την προμήθεια φαρμάκων εν γένει, αφορά τόσο στη συμμετοχή των ασθενών για την εκτέλεση ιατρικών συνταγών για αποζημιούμενα φάρμακα (10% και 25% και διαφορά ΛΤ και ΤΑ) όσο και με τις λεγόμενες «άμεσες πληρωμές», δηλαδή φάρμακα που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους πολίτες.

Αναλυτικά, λοιπόν, η εν λόγω δαπάνη κατανέμεται:

Θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%, 10%, 25%) από 383 εκατ. ευρώ το 2021 σε 398 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή αυξημένη κατά 15 εκατ. ευρώ

Επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής τιμής – τιμής αποζημίωσης από 267 εκατ. ευρώ το 2021 σε 276 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή αυξημένη κατά 9 εκατ. ευρώ.

Φθάνοντας έτσι σε αυξημένες συμμετοχές για τους ασθενείς κατά 24 εκατ. ευρώ.

Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού δηλαδή, διαμορφώθηκε στα 308 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ εκτιμάται ότι έφθασε στα 349 εκατ. ευρώ το 2022, αυξήθηκαν δηλαδή κατα 41 εκατ. ευρώ.
Φάρμακα της «Αρνητικής Λίστας», δηλαδή συνταγογραφούμενα σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται, όμως, από την κοινωνική ασφάλιση, έκλεισαν στα 129 εκατ. ευρώ το 2021 για να μειωθούν κατά 2 εκατ. ευρώ το 2022, στα 127 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την εξέλιξη της δαπάνης

Φάρμακα που συνταγογραφούνται και αποζημιώνονται, τα οποία όμως οι πολίτες επέλεξαν να πληρώσουν οι ίδιοι στο σύνολο τους, διαμορφώθηκαν στα 521 εκατ. ευρώ το 2021 για να αυξηθούν στα 540 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 19 εκατ. ευρώ.

Μια σημαντική επισήμανση που κάνουν παράγοντες της αγοράς  είναι πως οι άμεσες πληρωμές, για τα φάρμακα που αποφασίζουν οι πολίτες να αγοράσουν στο σύνολο του κόστους τους, δεν αντιστοιχούν μόνο σε περιπτώσεις ασθενών που μπορούν να πληρώσουν για το φάρμακο (είτε γιατί είναι χαμηλού κόστους ή/και δεν θέλουν να επιβαρυνθούν και με το κόστος μιας επίσκεψης στο γιατρό, ειδικά για χρόνιες αγωγές, είτε γιατί το «αντέχει η τσέπη τους»).

Στα 540 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν και σκευάσματα που αγοράζονται από επιτήδειους για να εξαχθούν παράνομα στο εξωτερικό. Αν και το μερίδιο που αντιστοιχεί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμήσεις το θέλουν να φθάνει έως και στο 50%.

Η δαπάνη ανασφαλίστων

Θυμίζουμε πως την περασμένη χρονιά αποφασίστηκε πως οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα μόνο σε δημόσιες δομές υγείας, σε μια προσπάθεια ελέγχου της δαπάνης, καθώς η μέση συνταγή ανασφάλιστων αυξανόταν σταθερά σε κόστος, ετησίως.

Παρότι το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και 8 μήνες, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η εν λόγω δαπάνη δεν συγκρατήθηκε ούτε το 2022, αν και ο αριθμός των ανασφάλιστων μειώνεται.

Μεταξύ άλλων σημειώνονται και πολλές εξαιρέσεις που εφαρμόστηκαν στο μέτρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ