Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Αφιέρωμα – Eurovision: Οι πιο… viral εμφανίσεις όλων των εποχών

Δημοσιεύθηκε

στις

Περίεργα κοστούμια, σατιρικοί στίχοι και χορογραφίες που έχουν αφήσει ιστορία

Όλοι γνωρίζουμε πως η Eurovision πέρα από έναν ιστορικό θεσμό της pop κουλτούρας και σημείο συνάντησης και ανάδειξης καλλιτεχνών, αποτελεί και ένα ξέφρενο πάρτι όπου ο καθένας μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του χωρίς πολλές… αναστολές! Η σκηνή αυτή κατά καιρούς έχει δει τα πάντα: από πειρατές και τραμπολίνα επί σκηνής, μέχρι μια παρέα γιαγιάδων ή “λύκους” να χορεύουν ξεσηκώνοντας το κοινό της Ευρώπης.

Λίγο πριν απολαύσουμε τον αποψινό τελικό και όσες εκπλήξεις επιφυλάσσονται εκεί, ο Χ-τύπος κάνει μια αναδρομή στις πιο viral στιγμές του διαγωνισμού και εάν και πολλές από αυτές δεν ανήκουν στην εποχή που υφίσταται ο όρος αυτός, ωστόσο είναι σίγουρο πως εάν γινόταν χρήση των social media τότε, τα σχόλια θα έπεφταν βροχή!

 

Lordi, “Hard Rock Hallelujah” (Φινλανδία, 2006)

Αναμφισβήτητα οι πιο αμφιλεγόμενοι νικητές της Eurovision ποτέ, οι Φινλανδοί ρόκερ με μάσκες τρόμου Lordi πάτησαν τον ανταγωνισμό όταν κέρδισαν τη Eurovision το 2006 στην Αθήνα με τον ύμνο τους “Hard Rock Hallelujah”. Πέρα από την εισαγωγή ενός νέου για την εποχή είδους μουσικής τον διαγωνισμό, η νίκη του συγκροτήματος αντιπροσώπευε την πρώτη νίκη της Φινλανδίας στη Eurovision μετά από 45 χρόνια.

 

 

Verka Serduchka, “Dancing Lasha Tumbai” (Ουκρανία, 2007)

Το “Dancing Lasha Tumbai”, από την drag queen της Ουκρανίας Verka Serduchka, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο διάσημες συμμετοχές της Eurovision. Το σκηνικό της στον διαγωνισμό του 2007 έμοιαζε σαν να είχε πέσει από μια διαστημική ντίσκο που ειδικευόταν σε φορέματα με παγιέτες, ενώ το μεγάλο αστέρι στο κεφάλι της έχει μείνει στην ιστορία, μαζί με το τραγούδι φυσικά που κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

 

 

Rodolfo Chikilicuatre, “Baila el Chiki-Chiki” (Ισπανία, 2008)

Ο κωμικός Rodolfo Chikilicuatre, φορώντας μια περούκα τύπου Elvis, άνοιξε την εμφάνισή του το 2008 με ένα παιχνίδι-κιθάρα που οδήγησε στο γνωστό σε όλους πλέον “Baila el Chiki-Chiki”. Οι περίεργες χορευτικές κινήσεις και οι στίχοι του Chikilicuatre που είναι γεμάτοι από πονηρές πολιτικές αναφορές, το εδραιώνουν ως μια σατιρική συμμετοχή από την Ισπανία που προσθέτει στον γενικό παραλογισμό του διαγωνισμού.

Sunstroke Project και Olia Tira, “Run Away” (Μολδαβία, 2010)

Η Μολδαβία είναι γνωστή για τις λίγο… τρελές εμφανίσεις της κατά καιρούς αυτός είναι και ο λόγος όμως που το κοινό πάντα φροντίζει να έχει μια θέση για εκείνη στον τελικό. Ωστόσο, το 2010 την παράσταση έκλεψε ο Sergey Stepanov, μέλος των Sunstroke Project και γνωστός και ως “Epic Sax Guy”, ο οποίος με το σόλο του στο σαξόφωνο ξετρέλανε τα πλήθη, κάτι που επανέλαβε και λίγα χρόνια μετά όταν το 2017 το συγκρότημα κατέλαβε την 3η θέση με το τραγούδι “Hey Mamma”.

 

 

Buranovskiye Babushki, “Party For Everybody” (Ρωσία, 2012)

Σε όλες τις δεκαετίες της Eurovision, το 2012 ήταν η πρώτη φορά που μια ομάδα γιαγιάδων έκανε μια επίδειξη ζωντανού ψησίματος και όντως το θέαμα των ηλικιωμένων γυναικών να χορεύουν ξέφρενα στο τραγούδι τους “Party For Everybody” ήταν ένα θέαμα που δεν θα ξεχνιέται εύκολα. Αξιοσημείωτο ήταν ότι έφτασε στη δεύτερη θέση με τεράστιους 259 βαθμούς.

 

 

Κoza Mostra και Αγάθωνας Ιακωβίδης, “Alcohol is Free” (Ελλάδα, 2013)

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει μια ελληνική συμμετοχή από τη λίστα. Ήταν το 2013 όταν το τρελό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, Κoza Mostra μαζί με τον original ρεμπέτη Αγάθωνα Ιακωβίδη παρουσίασαν το “Alcohol is free” σε όλη την Ευρώπη και την έκαναν να χορεύει στον ελληνικό ρυθμό τους. Πέρα από τη θρυλική μορφή του Αγάθωνα να παίζει μπαγλαμαδάκι και φυσικά το… μήνυμα του τραγουδιού, τις εντυπώσεις έκλεψαν στο Μάλμε της Σουηδίας και οι εμφανίσεις των μελών της μπάντας που θύμιζαν πολύ την παραδοσιακή φουστανέλα.

 

 

Subwoolfer, “Give That Wolf a Banana” (Νορβηγία, 2022)

Το απίστευτα πιασάρικο «Give That Wolf a Banana» από την περσινή κιόλας διοργάνωση αντιπροσώπευε την ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ της Νορβηγίας και την αγάπη της για την χορευτική ποπ μουσική. Ερμηνευμένο από το μυστηριώδες δίδυμο γνωστό ως Subwoolfer (που αργότερα αποκαλύφθηκαν ως Ben Adams και Gaute Ormåsen), με τους δυο τους να φορούν μαύρα κοστούμια και κομψά γυαλιά ηλίου με αυτιά λύκου, και τη συνοδεία μια χορογραφίας φτιαγμένη για το Tik-Tok οι Νορβηγοί “λύκοι” μας θύμισαν για τα καλά τι είναι Eurovision.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ