Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αυτή είναι η πρώτη πόλη που απαγορεύει στα παιδιά τα smartphones

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια… επαναστατική προσέγγιση που θα μπορούσε να γίνει ευπρόσδεκτη σε πολλά σχολεία στον κόσμο.

Οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων και στα οκτώ δημοτικά σχολεία του Greystones της Ιρλανδίας συμφώνησαν εθελοντικά στην απαγόρευση χρήσης smartphone από τα παιδιά μέχρι αυτά να ξεκινήσουν το γυμνάσιο.

Η απόφαση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανησυχίας εκπαιδευτικών και γονέων για τα επίπεδα άγχους των μαθητών, αλλά και την πρώιμη έκθεση τους σε ακατάλληλο υλικό στο διαδίκτυο. Ενώ ορισμένα μεμονωμένα σχολεία έχουν ήδη υιοθετήσει αντίστοιχες πολιτικές για τον περιορισμό της χρήσης smartphones – και εκτός τάξης – είναι η πρώτη φορά που όλα τα σχολεία μιας ολόκληρης πόλης αναλαμβάνουν κοινή δράση.

«Η παιδική ηλικία γίνεται ολοένα και πιο σύντομη και νιώθουμε ότι πολλά παιδιά δεν είναι συναισθηματικά έτοιμα να χειριστούν μια έξυπνη συσκευή», έχει δηλώσει η Rachel Harper, επικεφαλής της πρωτοβουλίας «It takes a village».

«Στόχος είναι με τη συνεργασία μας να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε τους γονείς που μπορεί να αισθάνονται άσχημα αν το παιδί τους είναι το μόνο στην πέμπτη ή έκτη τάξη που δεν έχει smartphone. Εάν όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς συμφωνήσουν, τόσο πιο ισότιμα θα νιώθουν τα παιδιά, καθώς η απαγόρευση θα γίνει για αυτά ο νέος κανόνας».

Σύμφωνα πάντα με την Harper, οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι «κατά των smartphones» ή της τεχνολογίας: αντίθετα οργανώνουν ομιλίες υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων για τα παιδιά της έκτης τάξης, ώστε να τα προετοιμάσουν για την πιθανότητα να αποκτήσουν τηλέφωνο στο γυμνάσιο.

«Δεν είμαστε κατά της εποπτευόμενης χρήσης των τηλεφώνων ή του να επιτρέπεται στα παιδιά ένα απλό τηλέφωνο για να επικοινωνούν μετά το σχολείο. Aυτό που μας ανησυχεί είναι η πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Snapchat, το Instagram, το WhatsApp, το TikTok και το Discord, για να αναφέρουμε μόνο μερικές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ