Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αυστραλία: Στις φλόγες το νοτιοανατολικό τμήμα – Κυκλώνας απειλεί το βορειοδυτικό [Βίντεο, εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αυστραλία δοκιμάζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες από τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει 80 εκατομμύρια στρέμματα γης, έχουν στοιχίσει την ζωή 25 ανθρώπων και 500 εκατομμυρίων ζώων, σε μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές παγκοσμίως. Νέα απειλή από τα βορειοδυτικά από τυφώνα που αναμένεται την Τρίτη να ενισχυθεί στην κατηγορία 2.

Το προηγούμενο διάστημα ευχή όλων ήταν να βρέξει στην πολύπαθη Αυστραλία, κάτι που έγινε πραγματικότητα τις τελευταίες μέρες, προκειμένου η βροχή να βοηθήσει την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν τις πολλές εστίες φωτιάς που υπάρχουν στην αχανή χώρα. Πυρκαγιές που έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και συνολικά έχουν κατακάψει εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας – περισσότερα από 80 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής, μια περιοχή σχεδόν ίση με την έκταση της Αυστρίας- και έχουν προκαλέσει 25 θανάτους έως τώρα, όπως και ανεπανάληπτη οικολογική καταστροφή.

 

Το βορειοδυτικό τμήμα απειλείται από κυκλώνα

Πλέον όμως η Αυστραλία απειλείται από έναν νέο κίνδυνο που έχει κάνει την εμφάνιση του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται την τροπική καταιγίδα Μπλέικ, η οποία έρχεται από τα ανοικτά της βορειοδυτικής Αυσταλίας, και έγινε πλέον κυκλώνας κατηγορίας 1, με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 75 χιλιομέτρων την ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί στην κατηγορία 2 αύριο Τρίτη, όταν θα περάσει ξυστά από την Μπρουμ, πόλη 14.000 κατοίκων. Η μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε τον πληθυσμό να οργανωθεί ενόψει της έλευσης του κυκλώνα, προετοιμάζοντας κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, φακούς, ραδιόφωνα, μπαταρίες, τρόφιμα και νερό. Η καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι αρχές φοβούνται πλημμύρες στις «παραθαλάσσιες ζώνες των περιοχών του Δυτικού Κίμπερλι και του Ανατολικού Πιλμπάρα».

500 εκατομμύρια ζώα θύματα των φονικών πυρκαγιών

Περίπου μισό δισεκατομμύριο ζώα στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί σε πυρκαγιές από τον Σεπτέμβριο – και ο αριθμός τους θα μπορούσε να ανέβει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η έρευνα, με επικεφαλής τον Chris Dickman του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, αναφέρει ότι πολλά από τα εκτιμώμενα 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά θα έχουν σκοτωθεί άμεσα από τις πυρκαγιές ή έμμεσα μέσω της απώλειας οικοτόπων.

Γάντια για κοάλα και μάρσιποι για καγκουρό

Οι βελόνες του πλεξίματος χτυπούν με μανία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να δημιουργηθούν εκατοντάδες προστατευτικοί σάκοι και κουβέρτες για τα άγρια ζώα της Αυστραλίας το φυσικό περιβάλλον των οποίων έχει καταστραφεί από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η οργάνωση Animal Rescue Craft Guild ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κατακλυστεί από προσφορές για βοήθεια αφού ζήτησε από εθελοντές να πλέξουν σκεπάσματα για νυχτερίδες, μάρσιπους, φωλιές πουλιών, γάντια για κοάλα και άλλα γούνινα σπίτια για τα μαρσιποφόρα της Αυστραλίας. Οι δωρεές στην εθελοντική οργάνωση έρχονται από όλο τον κόσμο: τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Η οργάνωσή μας δημιουργεί και προσφέρει αντικείμενα σε φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα οι οποίες φροντίζουν τα άγρια ζώα», εξήγησε η Μπελίντα Ορελάνα, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.

Το Animal Rescue Craft Guild δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες για προσφέρει κρεβάτια και πουλόβερ για σκύλους και γάτες που βρίσκονται στα φιλοζωικά κέντρα. Τώρα η σελίδα του στο Facebook μετρά 75.000 μέλη και πολλοί εθελοντές έχουν πλέξει ή ράψει μια σειρά αντικειμένων, όπως γάντια για κοάλα που έχουν κάψει τις πατούσες τους, αλλά και μάρσιπους για μωρά καγκουρό που έχουν χάσει τις μητέρες τους.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ