Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Ανοιχτά πανιά» και φέτος, στον πολιτισμό στα Χανιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Με 12 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις που αφορούν παραγωγές χορού, θεάτρου, μουσικής, εικαστικών, κινηματογράφου και νέων μέσων καθώς και εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα που καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία στο πεδίο των τεχνών με δράσεις που βοηθούν τη διείσδυση του πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και διαμορφώνουν συνειδητά ένα σαφές πλαίσιο παραγωγής καλλιτεχνικών έργων, ενθαρρύνοντας έμπρακτα την καλλιτεχνική δημιουργία, πραγματοποιείται και το φετινό καλοκαίρι στα Χανιά, το φεστιβάλ, «Ανοιχτά Πανιά 2023».

 

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης, «η επιτυχία της δράσης είναι ότι σε αυτή εμπλέκονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συνεργάζονται με τοπικούς καλλιτέχνες», ενώ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επισημαίνει σε μήνυμα του για το φεστιβάλ ότι, «τα “ Ανοιχτά Πανιά”, είναι ίσως η μοναδική προσπάθεια στη χώρα όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ενισχύει και δίνει βήμα σε πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες από όλη τη χώρα για να παρουσιάσουν πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες».

 

Οι κεντρικοί άξονες του φεστιβάλ

 

Οι δράσεις του Φεστιβάλ θα διαρκέσουν έως και τις 17 Δεκεμβρίου 2023 με κεντρικούς άξονες, την έμφαση στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές και δημιουργία με διατομεακές συνέργειες, την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, εκπαιδευτικά προγράμματα, «αναζωογόνηση» και εμπλοκή δημιουργικά διαφορετικών σημείων και χώρων της πόλης.

 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Μυρτώ Λάβδα σημειώνει ότι φέτος μέσω της πρωτοβουλίας «Φυγόκεντρος», κάποιες παραγωγές θα δημιουργηθούν και θα φιλοξενηθούν σε περιοχές της ενδοχώρας.

 

Στη διοργάνωση του φεστιβάλ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Περιφέρεια Κρήτης, με τον ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας Δημήτρη Μιχελογιάννη να καλεί το κοινό να παρακολουθήσει τις δράσεις του χαρακτηρίζοντας τα «Ανοιχτά Πανιά», ως «σημαντική προσθήκη στο πολιτιστικό μωσαϊκό των Χανίων».

 

 

Τα παραγωγικά πρώτα χρόνια

 

Τα «Ανοιχτά Πανιά», κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους, το 2021, έθεσαν τις βάσεις και δημιούργησαν τις δομές και τις συνθήκες για την παραγωγή και παρουσίαση νέων καλλιτεχνικών έργων. Στόχος, υπήρξε η διάδραση μεταξύ των δημιουργών από διαφορετικά πεδία, με την τοπική κοινωνία και την πόλη, με σύγχρονη και εξωστρεφή ματιά, που εστιάζει στην έρευνα και εξελίσσει τη δυναμική και τη φιλοξενία του τόπου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον εκπαιδευτικό ρόλο της σύγχρονης τέχνης, αλλά και στη διασύνδεση με το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό, φορείς και κοινότητες, στόχοι που επιτεύχθηκαν μέσω των εκπαιδευτικών εργαστηρίων και του παράλληλου προγράμματος πλαισίωσης των δράσεων. Τα Ανοιχτά Πανιά 2022 συνέχισαν δυναμικά το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές. Επιδίωξη της δεύτερης χρονιάς του φεστιβάλ ήταν ο δημιουργικός αναστοχασμός του παρελθόντος, η συνομιλία με το παρόν και ο σχεδιασμός του μέλλοντος. Η πόλη των Χανίων μεταμορφώθηκε σε ένα απέραντο πεδίο ερεθισμάτων και αναζητήσεων και λειτούργησε ως ένας ανοιχτός χώρος ιδεών και εμπειριών.

 

Το σήμερα

 

Το 2023, τα Ανοιχτά Πανιά, παραμένοντας πιστά στις βάσεις που έθεσαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, στοχεύουν σε ακόμα μεγαλύτερη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή, τον βιωμένο χώρο και χρόνο των κατοίκων των Χανίων αλλά και των επισκεπτών στην πόλη. Θεματικός άξονας παραμένει η δημιουργική αξιοποίηση των υλικών που βρίσκονται σε αφθονία στην κρητική παράδοση και ιστορία, με στόχο τη συνομιλία με το σήμερα. Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά 2023», στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες και τις ομάδες να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις που θα υλοποιηθούν ή και θα ταξιδέψουν σε χωριά της ενδοχώρας Χανίων, σε συνεργασία με Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες. Το Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» είναι μία πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ