Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ανησυχητική έκθεση: Το 53% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα – Η θέση της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο χειρότερο σημείο του αιώνα η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης σύμφωνα με την οργάνωση Article 19.

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη στερείται την ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με νέα έκθεση, τα ευρήματα της οποίας προκαλούν ανησυχία.

Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης Article 19 διαπιστώνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με μια «κρίση» στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό αυτού του αιώνα, καθώς αυτό εκτοξεύθηκε από 34% το 2022 σε 53% το 2023. Αυτό αφορά περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 39 χώρες.

«Καμία άλλη στιγμή τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που στερούνται τα οφέλη των ανοιχτών κοινωνιών, όπως τη δυνατότητα να εκφράζουν τη γνώμη τους, την πρόσβαση στα ελεύθερα ΜΜΕ ή τη συμμετοχή σε ελεύθερες και ανοιχτές εκλογές», δήλωσε η Κουίν ΜακΚιου, εκτελεστική διευθύντρια της Article 19.

Η οργάνωση κατατάσσει τις χώρες σε πέντε κατηγορίες, σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης: ανοιχτή, λιγότερο περιορισμένη, περιορισμένη, άκρως περιορισμένη και κρίση.

Η Ελλάδα είναι στην κατηγορία «λιγότερο περιορισμένη», στην 40η θέση της λίστας που περιλαμβάνει 161 χώρες.

Στην κορυφή της λίστας για την ελευθερία του λόγου βρίσκονται κατά σειρά η Δανία, η Ελβετία και η Σουηδία. Η Βόρεια Κορέα είναι στην τελευταία θέση, με βαθμολογία 0, ενώ 1 βαθμό έχουν Ερυθραία, Νικαράγουα, Λευκορωσία και Τουρκμενιστάν.

Ανησυχία για την ελευθερία της έκφρασης στην Ινδία

Οι συντάκτες της έκθεσης ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία 10 χρόνια στην Ινδία, επί πρωθυπουργίας Ναρέντρα Μόντι. Πλέον, από την κατηγορία «περιορισμένη» η χώρα είναι στη χειρότερη, εκείνη της «κρίσης».

Σε «κρίση» είναι πλέον και η Αιθιοπία, ενώ άλλες οχτώ χώρες είδαν την επιδείνωση των ελευθεριών πέρυσι, ανάμεσά τους οι Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη και Μογγολία.

Στον αντίποδα, εκφράζονται ελπίδες για τη βελτίωση της κατάστασης στη Βραζιλία μετά την πτώση του Ζαΐχ Μπολσονάρου, χαρακτηρίζοντας πλέον τη χώρα «ανοιχτή» από «περιορισμένη».

Η οργάνωση βάζει μία χώρα στην κατηγορία «κρίση» όταν η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης είναι στο χειρότερο επίπεδο, με τους πολίτες να μην μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα ή να εναντιωθούν δίχως τιμωρία, ενώ τα ΜΜΕ λογοκρίνονται και δέχονται επιθέσεις.

«Παραβιάσεις των ελευθεριών γίνονται κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ηγέτες υποβαθμίζουν μία- μία τις ελευθερίες μας. Πολλοί το κάνουν με ανεπαίσθητες αλλαγές πολιτικής, στο όνομα της “δημόσιας ασφάλειας”, της “ηθικής” ή της “εθνικής ασφάλειας”, σφίγγοντας τον κλοιό μέχρι τη στιγμή που δεν υπάρχει χώρος να αναπνεύσουμε», επεσήμανε η ΜακΚιου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ