Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αλέξης Γεωργούλης: Δεν έχει πρόσβαση στο φάκελο της δικογραφίας – Δύο οι καταθέσεις της καταγγέλλουσας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας, με αποτέλεσμα οι δικαστικές αρχές να αρνηθούν αρνήθηκαν να δώσουν στους συνηγόρους του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη τη δικογραφία.

Δεν έλαβε πρόσβαση στο φάκελο της δικογραφίας ο Αλέξης Γεωργούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βελγίδας συνηγόρου του, Ολιβιά Βένετ, η οποία σημειώνει ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας.

Παράλληλα ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδει η καταγγέλλουσα για βιασμό και ξυλοδαρμό, ο Αλέξης Γεωργούλης, σύμφωνα με τους δικηγόρους που τον εκπροσωπούν, ενώ δηλώνουν πως ο ευρωβουλευτής και ηθοποιός αναμένει την κλήση του από τς βελγικές Αρχές και μάλιστα ελπίζει να γίνει σύντομα αυτό.

Η πλευρά του Αλέξη Γεωργούλη μάλιστα αφήνει αιχμές στην ανακοίνωσή της, για το ότι η καταγγελία δημοσιοποιήθηκε τρία χρόνια μετά και μάλιστα λίγο καιρό πριν τις εκλογές, ενώ υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε στις αρχές Απριλίου για τη μήνυση που έχει καταθέσει εις βάρος του η καταγγέλλουσα .

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη τονίζουν:

“Στις αρχές Απριλίου του 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις που φέρεται να έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επισήμως. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κ. Χρονοπούλου από κάθε άποψη.

Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του, ζήτησε να ακουστεί από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες αυτές. Αναμένει αυτή την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή αυτής της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται – ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό.

Ο κ. Γεωργούλης και ο συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο”.

Οι καταγγελίες και η ασυλία

Η Ελένη Χρονοπούλου δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει την τιμωρία του Αλέξη Γεωργούλη για όσα έκανε -πάντα σύμφωνα με την ίδιαν- εις βάρος της. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ακολουθήσουν την ίδια οδό τα τρία επιπλέον άτομα που φέρονται να έχουν υποστεί παρόμοια κακοποιητική συμπεριφορά από τον Γεωργούλη, αν δηλαδή θα προχωρήσουν σε καταγγελία, μήνυση κ.λπ. ή θα προτιμήσουν τη σιγή.

Η ίδια έχει καταθέσει τουλάχιστον δυο φορές για την υπόθεση βιασμού και ξυλοδαρμού από τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη.

Η πρώτη κατάθεση δόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, όπου η Ελένη Χρονοπούλου κατάγγειλε τον βιασμό και τις σωματικές βλάβες αναφέροντας την ιδιότητα αλλά όχι το όνομα του Αλέξη Γεωργούλη.

H δεύτερη κατάθεση έγινε τον Μάιο του 2020. Η Ελένη Χρονοπούλου έδωσε το όνομα του Αλέξη Γεωργούλη, όμως ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να συλληφθεί καθώς είχε περάσει η διαδικασία του αυτοφώρου.

Η δικογραφία περιέχει τα ιατρικά έγγραφα από το νοσοκομείο των Βρυξελλών που προσκόμισε η Ελένη Χρονοπούλου. Οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη θα μάθουν αν υπάρχουν και μάρτυρες που έχουν καταθέσει για την υπόθεση.

Τα επόμενα βήματα

Σε σχέση με την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του φακέλου της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του παρόντος, ο εν λόγω φάκελος δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τη βελγική εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κατηγορούμενου.

Στο επόμενο στάδιο, ύστερα από την ανάλυση της δικογραφίας, θα οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ένας ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα κληθεί να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση στην Επιτροπή, εν όψει της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Όπως και να ‘χει, η όλη διαδικασία προβλέπεται μακρόχρονη, καθώς μετά από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Εφόσον γίνει αυτό, ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα. Παρόλ’ αυτά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων εις βάρος της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης θα οριστεί αναλόγως με τα ευρήματα της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στις Βρυξέλλες. Γενικώς, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Αν όμως κριθεί σαν κατά συρροήν δράστης κακοποίησης, τότε ο κολασμός του θα είναι, πιθανώς, βαρύτερος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ