Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έρχονται λογαριασμοί ρεύματος με μειωμένες χρεώσεις – Τότε σταματάνε οι επιδοτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος θα γίνουν αύριο Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, με τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς να συγκλίνουν στο ότι οι εταιρείες θα κινηθούν τον επόμενο μήνα στα επίπεδα των 25 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Κατακόρυφη μείωση, τουλάχιστον 40%, εκτιμούν παράγοντες της εγχώριας λιανικής ρεύματος πως θα έχουν οι χρεώσεις που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον Φεβρουάριο εν αναμονή μάλιστα των αυριανών ανακοινώσεων.

Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν ως αποτέλεσμα την αλυσιδωτή επίπτωση και στις ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.

Οι ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου με την αποκλιμάκωση του TTF στα επίπεδα των 63 και 65 ευρώ/MWh μειώνουν το κόστος του ρεύματος και αντίστοιχα τις προβλέψεις των προμηθευτών για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιανουάριος «τρέχει» με τον μέσο όρο των ονομαστικών χρεώσεων των παρόχων να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 44 λεπτών ανά KWh – εξ ου και η ελάττωση κατά 40% (για την ακρίβεια 43%), αν επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη. Βέβαια, πίσω από τη μέση τρέχουσα χρέωση βρίσκεται ένα σημαντικό εύρος προσφορών από τις εταιρείες, με τον φθηνότερο πάροχο για τον Ιανουάριο στα 47,7 λεπτά ανά KWh (με την έκπτωση συνέπειας) και τον ακριβότερο στα 51,8 ¢€/KWh.

Ανάλογα μεγάλο εύρος αναμένεται να υπάρξει και στις προσφορές για τον Φεβρουάριο. Έτσι, οι εταιρείες που κινούνται πιο «επιθετικά» εμπορικά αναμένεται να κινηθούν κοντά στα 20-22 λεπτά ανά KWh, με τις πιο συγκρατημένες προσφορές πιθανότατα να ξεπερνούν τα 30 λεπτά.

Αύριο οι ανακοινώσεις

Αύριο Παρασκευή τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους του Φεβρουαρίου, οι οποίοι θα έχουν ενσωματώσει τη βουτιά της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Ιανουαρίου αλλά και την πτώση του TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο.

Ακριβώς επειδή οι τιμές που θα ανακοινωθούν αναμένονται μειωμένες το ύψος της κρατικής επιδότησης θα είναι και αυτό μικρότερο λαθ’ως η κυβέρνηση πάντα επιδιώκει να διαμορφώνει με την επιχορήγηση μία τελική τιμή της τάξης των 0,14 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πότε σταματούν οι επιδοτήσεις

Πάντως χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,δήλωσε ότι οι «όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».

Σύμφωνα με τον μηχανισμό που έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, οι επιδοτήσεις που ανακοινώνονται κάθε μήνα, μετά τις 20 του μηνός – κι αφού έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των παρόχων για τις αρχικές τιμές – «κουμπώνουν» στην αρχική τιμή του δεσπόζοντα παρόχου, έτσι ώστε η τελική λιανική τιμή για τους καταναλωτές να πέσει στην περιοχή των 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh.

Συνεπώς, όταν η αρχική τιμή πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, τότε η επιδότηση θα βγει από το τραπέζι, καθώς το κόστος του ρεύματος θα έχει – λίγο πολύ – επιστρέψει από μόνο του σε προπολεμικά επίπεδα.

Ήδη πάντως από τον Φεβρουάριο, θα πέσει σημαντικά το βάρος των επιδοτήσεων, καθώς η σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα αντικατοπτριστεί στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ