Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έρχεται λουκέτο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ: Πώς θα παίρνουν τα φάρμακα οι πάσχοντες

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εφαρμογή φαίνεται ότι θα τεθεί από την νέα χρονιά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους, κατ’οίκον για χρόνια πάσχοντες.

Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη προβλέπει την κατ’ οίκον ή σε νοσοκομείο αποστολή φαρμάκων σε τουλάχιστον 120.000 ασθενείς από άκρη σε άκρη της χώρας.

Με βάση το πλάνο του υπουργού Υγείας, ετοιμάζεται ειδικό λογισμικό και logistic ώστε όλα τα φάρμακα που σήμερα παραλαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να καταγράφονται ψηφιακά και να αποστέλλονται με courier στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν λυθεί ακόμη κάποια διαδικαστικά ζητήματα όπως για παράδειγμα ποιες εταιρείες ακριβώς θα αναλάβουν τη μεταφορά των σκευασμάτων, αφού υπάρχουν φάρμακα που χρειάζονται ειδικές συνθήκες διατήρησης μέσα σε ψυγείο.

Τροχοπέδη αποτελεί όμως και η μεταφορά των φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η φόρμουλα ώστε η διανομή να γίνεται ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά θα πάψουν να λειτουργούν και θα μετατραπούν σε αποθήκες για τη συγκέντρωση των φαρμάκων έως ότου μεταφορτωθούν για να αποστέλλονται στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία. Σήμερα ένα μικρό ποσοστό φαρμάκων αποστέλλονται κατ’ οίκον σε βαριά πάσχοντες, αλλά και τα φάρμακα για τον covid.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ