Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Έκρυθμη» η κατάσταση στην Ιταλία: Στη Λαμπεντούζα 7.000 μετανάστες μέσα σε μόλις σε 24 ώρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λαμπεντούζα στην Ιταλία, έφτασαν στο νησί 7.000 μετανάστες μέσα σε μόλις 24 ώρες. Ένταση ακόμα και για λίγο νερό.

Στιγμές έντασης στο λιμάνι της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, με αστυνομικούς να προσπαθούν να συγκρατήσουν εκατοντάδες μετανάστες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την προβλήτα και να διασπάσουν τον κλοιό.

Σκηνικά χάους και στο hotspot της Λαμπεντούζα (νότια της Σικελίας) όπου όπως αναφέρει το ANSA, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6.762 μετανάστες , που κατέφθασαν σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 24ωρών με σκάφη σε τραγική κατάσταση.

Τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού πέρασαν για να μοιράσουν τρόφιμα, αλλά εκατοντάδες μετανάστες στριμώχτηκαν για να παραλάβουν πρώτοι σακούλες με τρόφιμα και μπουκάλια με νερό, φοβούμενοι ότι δεν θα αρκέσουν για όλους.

Η αστυνομία διέκοψε προσωρινά τη διανομή η οποία άρχισε εκ νέου όταν εξήγησαν στους μετανάστες ότι η βοήθεια αρκεί για όλους.

Όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις και η αποβίβαση μεταναστών στη Λαμπεντούζα μετά τις χθεσινές αφίξεις ρεκόρ. Πάνω από 1.600 έφθασαν σε μια νύχτα στο νησί, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έφηβοι που ταξιδεύουν μόνοι, γυναίκες έγκυες με τα χέρια στην κοιλιά. Όλοι στέκονται στην ουρά με τις σκέψεις τους στραμμένες σε φίλους και συγγενείς που πνίγηκαν στα κύματα.

45 σκάφη με μετανάστες σε μια νύχτα

Σκάφη σε τραγική κατάσταση συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Λαμπεντούζα, με 45 να έχουν φτάσει σε ένα 24ωρο. Ένα ακόμα ναυάγησε ανοικτά του Σφαξ της Τυνησίας με αποτέλεσμα να πνιγούν τέσσερις μετανάστες και να διασωθούν 21 από την ιταλική ακτοφυλακή.

Κάθε ώρα αναχωρούν δεκάδες ομάδες από την Τυνησία χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα καταφέρουν να φτάσουν, όπως η μάνα από τη Γουϊνέα, που έφθασε θρηνώντας την απώλεια του μόλις πέντε μηνών μωρού της στα κύματα.

 

 

Εξάλλου, 13 ναυαγοί διασώθηκαν όταν τους εντόπισε τυχαία νυχτιάτικα στη θάλασσα ο Τζιόρτζιο Λατζάρα, πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Ηλικιωμένων, που επέστρεφε συνοδεία της γυναίκας και της κόρης του με φουσκωτό: «Βρίσκονταν στη θάλασσα φωνάζοντας “βοήθεια”. Ανασύραμε δύο γυναίκες κι ένα κορίτσι με σκοινιά, ειδοποιήσαμε την ακτοφυλακή, που ήλθε και τους παρέλαβε».

«Τυχεροί» και άλλοι τέσσερις ναυαγοί που τους διέσωσαν η Φραντσέσκα Μαρτίνα, κάτοικος της Λαμπεντούζα, ηλικίας 31 ετών και ο φίλος της. Το ζευγάρι πήδηξε στο νερό για να τους σώσουν. Δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του δημάρχου του νησιού, που είναι αποφασισμένος να πάει το θέμα στην Ευρώπη. «Tο νησί δεν μπορεί να αντέξει τέτοιους αριθμούς», είπε ο Φιλίπο Μανίνο στα ιταλικά MME.

Σχεδόν 120.000 σκάφη έφθασαν από την αρχή του 2023 στη Λαμπεντούζα

Σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών από την αρχή του έτους, έχουν καταφθάσει στη Λαμπεντούζα 118.500 πλεούμενα με μετανάστες, από 64.529 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες στη Σικελία, για να αποσυμφορηθεί η Λαμπεντούζα και να δημιουργηθεί χώρος για όσους θα φθάσουν στο μέλλον στο νησί.

 

 

«Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το θέμα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι εξελέγη πρωθυπουργός με τη δέσμευση ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση, αλλά δεν κατάφερε να περιορίσει τις αφίξεις μεταναστών από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία. Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».

 

 

Ο υπουργός Μεταφορών και ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε σε δηλώσεις του προς τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης ότι «δεν είναι τυχαία η αύξηση των αφίξεων στην Λαμπεντούζα… Η εμπορία ανθρώπων είναι στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, πρόκειται για κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και για μια “πράξη πολέμου” κατά της Ιταλίας».

«Αν οι αφίξεις μεταναστών συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό, η Ιταλία θα καταρρεύσει», κατέληξε ο Ματέο Σαλβίνι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ