Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Άσχημα τα νέα από τη Γερμανία: Στο τραπέζι διακοπές ρεύματος… μέχρι και capital controls

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για επάρκεια σε περίπτωση μπλακ άουτ για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία, δήλωσαν τέσσερις εμπλεκόμενοι, καθώς το έθνος προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το σενάριο των capital controls.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, και παράλληλα έχει στη «φαρέτρα» πιθανά όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε καύσιμα προτεραιότητας για μεταφορείς μετρητών, είπαν άλλοι, σχολιάζοντας τις προετοιμασίες που επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Οι συζητήσεις σχεδιασμού περιλαμβάνουν την κεντρική τράπεζα, τη ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, είπαν οι άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για σχέδια που είναι ιδιωτικά και σε ροή.

Αν και οι γερμανικές αρχές έχουν δημοσίως υποτιμήσει την πιθανότητα διακοπής ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν την απειλή και πώς αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ή ακόμη και από δολιοφθορές.

Υπογραμμίζουν επίσης τις διευρυνόμενες συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας για τη Γερμανία, η οποία για δεκαετίες βασίζεται στην προσιτή ρωσική ενέργεια και τώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό και απειλή διακοπής λόγω ελλείψεων καυσίμων και ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ