Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Άνοιξε ο δρόμος για φορολογικές δηλώσεις χωρίς λογιστή, πότε ξεκινούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοίγει ο δρόμος για το Taxisnet και τις φορολογικές δηλώσεις 2024. Ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις χωρίς λογιστή.

Όλα πλέον είναι έτοιμα για να ανοίξει το Taxisnet της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2024. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, κατατίθεται στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 8 Απριλίου, αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή με ορίζοντα ψήφισης έως τις 20 Απριλίου. Οπότε μετά ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2024.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν αλλάζει και παραμένει η 30η Ιουνίου 2024. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει θα μπορεί να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί πέρα από τις 30 Ιουνίου, τότε οι δύο πρώτες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Για πρώτη φορά φέτος, ακόμα και στην περίπτωση που δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων θα ισχύσει η έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, για πρώτη φορά χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

Επίσης, οι πολίτες που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, καθώς αυτή συντάσσεται από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται αυτόματα.

Οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας- το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο πολίτες- θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν αντιρρήσεις, εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν την τροποποιήσει, υποβάλλοντας αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων

Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA.

Τώρα προβλέπεται πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων. Επίσης, η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους, αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ