Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Σκρέκας: Έχουμε κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει δελτίο στο ρεύμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, για το πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις στέγες, για τη χρήση πετρελαίου ενώ απάντησε για το ενδεχόμενο να μπει δελτίο στην κατανάλωση ρεύματος μίλησε ο Κώστας Σκρέκας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός έχει γίνει ο,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί η χρήση δεκτίου στο ρεύμα ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει οτι βρισκόμαστε σε πόλεμο που καθορίζει και αλλάζει τις συνθήκες.

Έχουμε κανει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο για να περιορίσουμε, να μηδενίσουμε την πιθανότητα να υπάρξει μια τέτοια κατάσταση. Από την άλλη είμαστε σε ένα πόλεμο και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Σήμερα στην Ευρώπη έτσι όπως λειτουργεί το μοντέλο προσδιορισμού της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά αυτό επηρεάζεται από την ακριβότερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορεί να ήταν η λιγνιτική μονάδα τώρα όμως με την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη αυτή είναι η μονάδα φυσικού αερίου.

Δηλαδή είναι το εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο αυτό το οποίο προσδιορίζει με ποια τιμή θα αποζημιώνονται όλες οι τεχνολογίες είτε είναι πυρηνικά εργοστάσια είτε ΑΠΕ. Εμείς αυτό το αλλάξαμε και βάλαμε ένα πλαφόν και κάθε τεχνολογία δεν εισπράττει αυτή την πολύ ακριβή χονδρεμπορική τιμή αλλά αποζημιώνεται με βάση το πραγματικό κόστος της τεχνολογίας, και τη διαφορά από το κόστος της τεχνολογίας μέχρι την χονδρεμπορική τιμή την ανακτούμε και την επιστρέφουμε στους πολίτες.

Αυτό για την Ελλάδα τους προηγούμενους δύο μήνες για την Ελλάδα ήταν 1,5 δισ.ευρώ, για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι 1,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε και κάτι άλλο από τον προηγούμενο Μάρτιο, είπε ότι θα πρέπει να μειώσουμε οριζόντια την τιμή του φυσικού αερίου δηλαδή να βάλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του ίδιου του φυσικού αερίου σαν καύσιμο και με αυτό τον τρόπο να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω και της ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά της ενέργειας που χρησιμοποιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών ήρθαν 15 κράτη μέλη και το υποστήριξαν, για πρώτη φορά συντάχθηκαν με την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού».

Ερωτηθείς μήπως καθυστέρησε η Ευρώπη και πάρει αποφάσεις, ο Κ. Σκρέκας είπε: «Η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Εμείς από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαμε ξεκινήσει να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτο το οποίο βλέπαμε ότι θα έρθει και το οποίο ήρθε ακόμα πιο έντονο και γιγαντώθηκε μετά την έναρξη του πολέμου.

Αυτή τη στιγμή μαίνεται ένας ενεργειακός πόλεμος ταυτόχρονα με τον συμβατικό πόλεμο στην Ουκρανία και το λεω αυτό γιατί χρησιμοποιεί η Ρωσία απέναντι στην Ευρώπη ως ένα όπλο την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο άρα κλείνει την στρόφιγγα του αερίου και αυτό σημαίνει μειωμένες ροές προς την Ευρώπη άρα ακριβές τιμές αερίου και βέβαια τεράστια κόστη για την ευρωπαϊκή κοινωνία και την οικονομία. Αυτή η πίεση που ασκεί αυτή τη στιγμή η Ρωσία προς την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει ένα σκοπό να αδυνατήσει τη στήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία».

Για πιθανή έκτακτη φορολογία σε διυλιστήρια και σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ερωτηθείς αν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να επιβληθεί έκτακτη φορολογία σε διυλιστήρια και σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου απάντησε τα εξής: «Είναι μια πρόταση την οποία θα καταθέσει σήμερα η πρόεδρος της Ευρώπης για μια έκτακτη φορολογική για το υπερβάλλον κέρδος που έχουν οι ενεργειακές εταιρείες ορυκτών καυσίμων για το διάστημα που διαρκεί η κρίση. Εμείς το έχουμε στηρίξει αυτό ως χώρα από εκεί και πέρα φυσικά και θα το εφαρμόσουμε».

Για το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

«Να ξέρετε ότι αυτό πριν το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προηγήθηκε μια πολύ σημαντική δουλειά από τον ΔΕΔΗΕ, λειτουργεί ήδη εδώ και αρκετές ημέρες μια ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αιτήσεων. Σταμάτησε πια η υποβολή με χαρτιά από τους ενδιαφερόμενους να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό στη χώρα μας, μια γραφειοκρατία η οποία ήταν και χρονοβόρα και κουραστική και δημιουργούσε και πολλά προβλήματα με χαμένα χαρτιά.

Έχουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που σε κάθε περιφερειακή ενότητα μπορεί κάποιος να μπει στην πλατφόρμα και να κάνει μια αίτηση. Μέχρι 10 kilowatt θα μπορεί κάποιος με απλή γνωστοποίηση στον ΔΕΔΗΕ να προχωρά στην κατασκευή ενός μικρού φωτοβολταϊκού. Το κάνουμε αυτό για να δώσουμε τη δυνατότητα σε σπίτια, εκτιμούμε ότι θα είναι περίπου 100 χιλιαδες σπίτια αυτά που σε πρώτη φάση θα βάλουνε φωτοβολταϊκα, 75 χιλιαδες εμπορικοί καταναλωτές και επαγγελματίες και 75 χιλιαδες αγρότες».

Αναφορικά με τη χρήση του πετρελαίου

«Ερχόμαστε φέτος και δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο, μια επιπλέον ενίσχυση για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε αυτοί που έχουν και μπορούν να συντηρήσουν τον παλιό καυστήρα πετρελαίου ο οποίος υπάρχει ακόμα απλά έχουν σταματήσει να βάζουν πετρέλαιο, να συνεννοηθεί η πολυκατοικία εφόσον υπάρχει αυτό το έξτρα κίνητρο και εφόσον μπορούν να χρησιμοποιήσουν φέτος το πετρέλαιο για να θερμανθούν και έτσι να έχουν ένα χαμηλότερο κόστος θέρμανσης και από την άλλη να βοηθήσουμε στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν φυσικά και θα στηρίξουμε το φυσικό αέριο αλλά είναι τόσο μεγάλη η αύξηση του φυσικού αερίου σε σχέση με 1,5 έτος πριν, είναι πάνω από 10 φορές που δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να απορροφήσει όλο αυτό το ποσοστό. Εμείς φυσικά και θα στηρίξουμε για να διατηρήσουμε όσο πιο προσιτές μπορούμε τις τιμές από εκεί και πέρα θα πρέπει με προτεραιότητα την εξοικονόμηση ένα νοικοκυριό και με οικονομία που ήδη το κάνει, να θερμάνει το σπίτι του πάντα αξιοποιώντας τις συμβουλές που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ