Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Παράταση για όσους δεν πρόλαβαν να εκτελέσουν ιατρικές συνταγές

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι κάποιος που διαγιγνώσκεται θετικός στον κορονοϊό είτε με rapid ή με μοριακό τεστ και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα πριν περάσουν ημέρες, στην αρχή της νόσου, τον βλέπει ο γιατρός του και εφόσον αυτός κρίνει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, κάνει την αίτηση όπως γινόταν με τα μονοκλωνικά, που πηγαίνει στην σχετική πλατφόρμα και στην επιτροπή που κρίνει αν πράγματι πρέπει ο ασθενής να τα πάρει.

Απάντηση με sms σε έως και 24 ώρες

Η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες και φτάνει με sms και στον γιατρό που συνταγογραφεί και στον ασθενή που πρόκειται να πάρει τα φάρμακα.

«Από κει και πέρα, με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής, μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα, γιατί έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει με τον EMA, άρα πρέπει να δοθούν με συγκατάθεση του ασθενούς. Στην συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα είναι στο σπίτι του μέσα σε 24 ώρες».

Σε ποιους χορηγούνται τα αντιικά χάπια

Διευκρίνισε η κ. Γκάγκα, ότι τα αντιικά χορηγούνται σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, ανοσοκατεσταλμένοι, χημειοθεραπευόμενοι, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο.

Είναι ουσιαστικά οι ίδιες ομάδες που υπήρχαν για τα μονοκλωνικά, για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα και δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα και γιατροί

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας τόνισε ακόμη, ότι πρέπει όποιος έχει συμπτώματα να βλέπει έγκαιρα γιατρό, σημειώνοντας ότι ειδικά στην βόρειο Ελλάδα αργούν πάρα πολύ να πάνε στα νοσοκομεία. Όπως περιέγραψε, πολλές φορές ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώνονται στα επείγοντα και καταλήγουν εκεί, καθώς φτάνουν να πάνε μετά από 7-10 ημέρες στο νοσοκομείο.

«Κάνει έντονη αναπνευστική ανεπάρκεια σε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνουν Πολλές φορές χρειάστηκε να διασωληνώσουμε ασθενή και να μας ρωτάει γιατί τον διασωληνώνουμε αφού αισθάνεται καλά».

Παράταση στις συνταγές που λήγουν

Τέλος, η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε ότι όσοι είχαν συνταγές που λήγουν αυτή την εβδομάδα και δεν μπόρεσαν να τις εκτελέσουν, παρατείνεται η ισχύς τους μέχρι την άλλη Δευτέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ