Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Μητσοτάκης: «Αν ο Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα πάρει αυστηρή απάντηση»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε τον Ερντογάν να μην θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη γιατί θα πάρει «αυστηρή απάντηση».

Ότι η Ελλάδα καλύπτεται από τα συμπεράσματα για την Τουρκία, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως ξεκαθάρισε είναι «ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραι΄ότητα των κρατών μελών», ενώ πα΄ράλληλα κάλεσε τους γείτονες «να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο για να προαχθεί η σταθερότητα».

Ερωτώμενος σχετικά με το κλίμα που εισέπραξε από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την Τουρκία και αν θα ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν και σε κυρώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε: «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τα μηνύματα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, είναι πάρα πολύ σαφή. Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και εκείνος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Να σταματήσει επιτέλους η ακραία επιθετική ρητορική αμφισ΄βήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Έχουμε ακυρώσει όλη την επιχειρηματολογία τους. Εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε καλόπιστο διάλογο, σαν γείτονες να μπορούμε να συζητήσουμε και να λύνουμε τα θέματα που έχουμε. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση, δεν θα παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο».

Ακόμα, ερωτώμενος για την ελληνική απάντηση σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι εγώ που έχω κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Όπως γνωρίζετε άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

«Να ξεμπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας»

Για ανάγκη να ξεμπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, μίλησε μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «εκτός από την Ουκρανία, είχαμε την Ευρωπαϊκή Σύνοδο με τους ηγέτες των Βαλκανίων. Υπάρχει μια δικαιολογημένη καχυποψία στη διαδικασία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στη γεωγραφική καρδιά της. Πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον και τα δυτικά Βαλκάνια να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστούν και οι δυσκολίες μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων ώστε να ξεμπλοκαριστεί η ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Μετά από κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται και στη Βουλγαρία ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα».

«Να υπάρξει αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφε΄ρόμενος στο μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες τις τιμές της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, σημείωσε: «Είχαμε συζήτηση για την οικονομία που εκφράστηκε ανησυχία για την έξαρση του πληθωρισμού. Τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Έχει ωριμάσει το αίτημα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε η Κομισιόν να προτείνει αλλαγές, να υπάρξει αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η δουλειά ελπίζω να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρώπη να δώσει απάντηση αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά όπως κάνει ήδη. Θα στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη στο βαθμό που μας επιτρέπει η δημοσιονομική μας κατάσταση. Η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας για την ενέργεια είναι εξαιρετικά σύνθετη και αρκεί μια χώρα για να μπλοκάρει μια τέτοια απόφαση. Μικρές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Πάλι θα στρέψουμε την προσοχή μας στο πως θα αποσυνδέσουμε την αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αν ξεκλειδώσουμε αυτό το πρόβλημα, θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών, χωρίς παρεμβάσεις της έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει, άρα με μικρότερη επιβάρυνση για τους προ¨ϋπολογισμούς μας».

Ερωτώμενος σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σε ένα κλείσιμο της στρόφιγγας εκ μέρους της Ρωσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε: «Κατ’ αρχάς έχουμε υποχρέωση να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, που θα ήταν μια πλήρης διακοπή προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Για ένα τέτοιο σενάρια χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός. Έχουμε υποχρέωση να συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμααστε. Η Ελλάδα βοηθά τη Βουλγαρία που έχουν κοπεί οι παροχές. Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της Βουλγαρίας. Επειδή το 70% της εισαγωγής στη χώρα μας κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή, έχουμε καταρτίσει σενάρια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από τις μονάδες από λιγνίτη, πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν αυτό συμβεί μην έχουμε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις και για την Ευρωζ΄ώνη. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο, ακόμα και αν δεν εκτιμώ ότι θα συμβεί.»

Για το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην ακρίβεια, τόνισε ακόμα: «Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή απάντηση. Οι προϋπολογισμοί κάθε χώρας στηρίζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών. Τα μέτρα που έχουμε λάβει, ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα, είμαστε σε θέση να τα πάρουμε γιατί έχουμε επαναφέρει τη δημοσιονομική ισορροπία. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία, τόσο περισσότερο μπορούμε να στηρίξουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Η σύσταση της κ. Λαγκάρντ ήταν ακριβώς αυτή, ότι τα οριζόντια μέτρα πολλές φορές δεν έχουν αποτέλεσμα. Πολλές φορές η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα δεν φτάνουν στον καταναλωτή. Οπότε θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. Το Power Pass που δίνει τη δυνατότητα μέχρι για 600 ευρώ, το Fuel Pass μειώνει σημαντικά το κόστος της βενζίνης.  Συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα έχει στηριχτεί με μείωση των φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και ότι πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους μας στην αγορά. Τελευταίες μέρες είδαμε αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου. Αυτή η αποκλιμάκωση πρέπει να περάσει στην αντλία. Θα ελέγξουμε και θα επιβάλλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα σε περίπτωση που αυτό δεν θα συμβεί. Το κράτος έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει όποτε θεωρεί ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά που λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών».

«Συνεχίζουμε απερίσπαστοι το κυβερνητικό έργο»

Ερωτώμενος τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα για το θέμα. Έχω δώσει επαρκείς απαντήσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμα μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση. Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει το μολύβι, έχουμε πλούσια δουλειά να κάνουμε. Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Συνεχίζουμε απερίσπαστοι από την φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω μας. Θα εισέλθουμε σύντομα στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας έχω αρκετή εμπειρία να γνωρίζω ότι δεν μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ