Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Μενδώνη για πτυχία καλλιτεχνών: «Το πρόβλημα είναι ότι η καλλιτεχνική βαθμίδα είναι αδιαβάθμητη»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τοποθετήθηκε επί του φλέγοντος θέματος, που έχει προκαλέσει την ανησυχία των καλλιτεχνών σχετικά με την ισχύ των πτυχίων τους.

Αρκετές είναι οι αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα κατά την κυβέρνησης λόγω της λεγόμενης «εξίσωσης» των πτυχίων των καλλιτεχνών με τα απολυτήρια Λυκείου.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τοποθετήθηκε επί αυτού στην ΕΡΤ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως το πρόβλημα είναι ότι «η καλλιτεχνική βαθμίδα είναι αδιαβάθμητη» και πως το εν λόγω ζήτημα υπάρχει εδώ και 35 χρόνια.

«Αποτυπώθηκε η υπάρχουσα κατάσταση»

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Το θέμα που υπάρχει εδώ και 35 χρόνια και εκκρεμεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Παιδείας, βγήκε στην επιφάνεια εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος Βορίδη. Το Προεδρικό Διάταγμα δεν άλλαξε τη νομοθεσία, αλλά αποτύπωσε την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό το οποίο είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει και αυτό άλλωστε ήταν που αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πριν από 15 μέρες, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία λύση του θέματος αυτού και να βρούμε ακαδημαϊκές διεξόδους για το σύνολο του καλλιτεχνικού προσωπικού».

Η κ. Μενδώνη, υπογράμμισε πως «το πρόβλημα είναι ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αδιαβάθμητη. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας τίτλος ο οποίος να είναι στο πανεπιστημιακό επίπεδο».

Μάλιστα, ανέφερε και τον διαχωρισμό μεταξύ των θεατρολόγων και των ηθοποιών.

«Θεατρολόγοι βγαίνουν από τα πανεπιστήμια. Οι ηθοποιοί όμως βγαίνουν από σχολές είτε κρατικές είτε ιδιωτικές, οι οποίες οι οποίες είναι αδιαβάθμητες. Τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις επίλυσης του προβλήματος και θεωρώ ότι η συζήτηση για τους ακαδημαϊκούς διαδρόμους και για την ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης έχει ήδη αρχίσει. Στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν λύσεις».

«Μετέωρες οι καλλιτεχνικές σχολές»

Τέλος, σχετικά με τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών όσον αφορά την εξίσωση των πτυχίων τους με τα απολυτήρια Λυκείου, είπε:

«Δεν πάμε να κάνουμε τίποτα. Θα μπορούσε κανείς πολύ σχηματικά να σας πω ότι είναι τέσσερα, πέντε, έξι τα επίπεδα. Το έξι είναι η ανώτατη εκπαίδευση, ο πανεπιστημιακός τίτλος. Υπάρχει και ο έβδομος που είναι τα μεταπτυχιακά κλπ. Το τέσσερα είναι το Λύκειο. Αυτή τη στιγμή είναι μετέωρες οι καλλιτεχνικές σχολές, ακριβώς γιατί είναι αδιαβάθμητες. Αυτό είναι που επιδιώκουμε να κάνουμε, ώστε πραγματικά και η Ελλάδα να αποκτήσει μία Ανώτατη Ακαδημία, Ανώτατες σχολές και για το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ