Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Κορωνοϊός: Ο λόγος που η χώρα δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ότι κρύβει θανάτους

Δημοσιεύθηκε

στις

«Τον κορονοϊό δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε αλλά έχουμε πτώση στα κρούσματα και στις νοσηλείες» είπε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση μεταξύ άλλων.

Τι είπε για τα κρούσματα ηπατίτιδας στο εξωτερικό, την κατάσταση στην Σανγάκη και για την μέθοδο καταγραφής θανάτων από Covid στην Ελλάδα χάρη στην οποία «δεν κατηγορηθήκαμε ποτέ ότι κρύβουμε στοιχεία».

Ακόμα και αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του «ελεύθερου Πάσχα» ο Υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα επειδή βρισκόμαστε σε πτωτική πορεία αυτή τη στιγμή δήλωσε αρχικά στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, τόνισε ότι με επιφυλακή γίνεται η αποκλιμάκωση των μέτρων, ενώ αναφέρθηκε και στη νεότερη μελέτη από το Lancet για την υπερβάλλουσα θνητότητα τονίζοντας ότι η χώρα ακολουθεί ένα αυστηρό μέτρο καταγραφής των θανάτων από Covid -19.

«Η Ελλάδα θα δείτε ότι έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής ως προς τον Covid -19. Αναφέρονται άλλες χώρες έχουν το 1/3 των καταγραφών που έχουμε εμείς για κρούσματα και θανάτους» είπε.

Και συμπλήρωσε: Οποιοσδήποτε έχει Covid -19 και τελικά αποβιώσει λογίζεται ως θάνατος Covid. Αν δηλαδή αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος που θα μπει για οποιονδήποτε λόγο στα ελληνικά νοσοκομεία και διαγνωστεί με Covid ασχέτως του λόγου θανάτου του, τον καταγράφουμε ως θάνατο από Covid» εξήγησε ο Υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ.

«Η χώρα μας βρίσκεται στην υπερβάλλουσα θνητότητα, σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο πλαίσιο που βρίσκεται η Γερμανία».

Σε ερώτηση αν αυτό είναι σωστό όμως να γίνεται αυτή η καταγραφή ενώ κάποιος ασθενής μπορεί να πεθάνει από μια ενδονοσκομειακή λοίμωξη και όχι από Covid -19 ο Θάνος Πλεύρης απάντησε:

«Εμείς έχουμε μια επιλογή που ακολουθούμε και για αυτό εδώ έχουμε μια υπερκαταγραφή θανάτων στην Ελλάδα και για χάρη σε αυτή την αυστηρή επιλογή η χώρα δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ότι κρύβει θανάτους ή ότι γίνεται κάποια υποεκτίμηση.

Την εποχή της Όμικρον οι περισσότεροι διαγιγνώσκονται με κορονοϊό αφού μπουν στο νοσοκομείο μάλιστα όπως εξήγησε ο Υπουργός.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτη που κάνει ο Ζαουτης σχετικά και τόνισε ότι το 30 με 35% πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο και είναι θετικό στον ιό χωρίς να το γνωρίζει υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα αυξάνεται από ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις.

Όπως εξήγησε στους 50 θανάτους οι 15 είναι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου και αυτή είναι βασική αιτία θανάτου αλλά καταγράφεται ως Covid.

Όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφονται παραπάνω θάνατοι αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΔΥ έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία του ασθενούς που κατέληξε δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης. Αναφορικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας στη Βρετανία και στις ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία τονίζοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα.

«Σύντομα θα έχουμε νεότερα» είπε ενώ παράλληλα τόνισε ότι η κατάσταση στην Σανγκάη δεν είναι ανησυχητική και ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση των κρουσμάτων αυτών με Covid.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ