Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Η δήλωση της Μαρίνας Πατούλη με αφορμή τα 567 χρόνια από την Άλωση της Πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, με αφορμή τη “μαύρη” Επέτειο της Άλωσης της Πόλης, απευθύνει μήνυμα προς όλους τους Έλληνες.

Η ίδια αναφέρει:

«Η 29η Μαΐου 1453 αποτελεί διαχρονικά για εμάς τους Έλληνες μια ανοιχτή “πληγή”, μια θλιβερή επέτειο αλλά και μαζί μια ημέρα μνήμης για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Φέτος συμπληρώνονται 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης αλλά όσα χρόνια και αν περάσουν κανείς δεν μπορεί ούτε πρέπει να λησμονήσει την “μαύρη” εκείνη Τρίτη
όταν η Βασιλεύουσα, η Πόλις των πόλεων, εάλω. Το Βυζάντιο, η κιβωτός της πνευματικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και το λίκνο του Χριστιανισμού έσβησε.

Η αυτοκρατορία μπορεί να έπεσε, όμως ο “Μαρμαρωμένος” Αυτοκράτορας στέκει ακόμα ζωντανός και αγέρωχος στην ψυχή κάθε Έλληνα, σύμβολο ακατάλυτο και αθάνατο του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού Έθνους. Η απάντηση που έδωσε ο Παλαιολόγος στα
κελεύσματα του Μωάμεθ για παράδοση: “το να σου παραδώσω την Πόλη δεν είναι δικό μου δικαίωμα, ούτε κανενός άλλου από αυτούς που κατοικούν εδώ, γιατί όλοι με μια γνώμη αποφασίσαμε ελεύθερα να πεθάνουμε, χωρίς να λογαριάσουμε τη ζωή μας”, θα αποτελεί
διαχρονικά σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό. Οι ψίθυροι από τους τελευταίους ηρωικούς υπερασπιστές της, αντηχούν ως αιώνια υπόμνηση χρέους. “Εάλω η Πόλις”, αλλά στην εθνική μας συνείδηση οφείλουμε να τη διατηρήσουμε “απόρθητη” και να την κληροδοτήσουμε ατόφια στις επόμενες γενιές.

Ως Όμιλος που υπερασπίζουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες, έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ζωντανούς τους θρύλους, τις παραδόσεις που συντροφεύουν το Βυζάντιο, αλλά και τα διδάγματά του, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης. Και, παράλληλα, να τα παραδώσουμε ως διδαχές στη νέα γενιά, να αφυπνίσουμε τα παιδιά μας για να συνεχίσουν να διαφυλάσσουν αναλλοίωτα τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας.

Η σημερινή Ημέρα εκτός από ημέρα μνήμης είναι και ημέρα εθνικής αυτογνωσίας για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη συνέχειά μας ως Έθνος στον ιστορικό χρόνο. Οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. Γιατί οι λαοί που δεν διαθέτουν βάθος ιστορικής μνήμης και συνέχεια είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια. Είναι καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Οι παραλληλισμοί με το σήμερα είναι αναπόφευκτοι γι’ αυτό και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα πικρά παθήματα του παρελθόντος ως μαθήματα, ώστε ενωμένοι ως Έθνος και με θάρρος να σταθούμε μπροστά σ τους κινδύνους της σύγχρονης εποχής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ