Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Γ. Πατούλης για τη Γενοκτονία των Ποντίων: “Όποιος ξεχνά τις τραγωδίες του παρελθόντος, είναι καταδικασμένος να τις ξαναζήσει”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Ο Ελληνισμός του Πόντου στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του κράτησε ψηλά το φως του πολιτισμού, της προόδου, των γραμμάτων και του εμπορίου, συχνά κάτω από συνθήκες δυσμενείς- χωρίς όμως ποτέ να χάσει τον δυναμισμό και την αίγλη του. Τελευταίο προπύργιο του βυζαντινού Ελληνισμού απέναντι στην οθωμανική λαίλαπα, οι Έλληνες του Πόντου κατόρθωσαν όχι μόνο να κρατήσουν ακμαίο το φρόνημα του γένους σε όλη τη διάρκεια της σκλαβιάς, αλλά επέδειξαν σημαντική εμπορική ανάπτυξη, οικονομική, πνευματική και κοινωνική άνοδο.

Μια λαμπρή ιστορία, που διακόπηκε από το κτηνώδες έγκλημα των Νεοτούρκων, που έγραψαν την ίδρυση του εθνικού κράτους τους με το αίμα των εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά τον ηρωικό τους αγώνα, τη γεμάτη ηρωισμό και αυτοθυσία αντίστασή τους, οι Έλληνες του Πόντου θρήνησαν τον αφανισμό 350.000 ψυχών – αθώα θύματα στο βωμό της τουρκικής μισαλλοδοξίας.

Φίλες και φίλοι, 101 χρόνια μετά το φρικτό αυτό έγκλημα, η πληγή αυτή είναι ακόμα ανοικτή. Με τους δράστες αμετανόητους και διαχρονικά προκλητικούς. Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μας δείχνει το καθήκον μας να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας. Να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που ανάγκασαν τους Έλληνες να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες μετά από χιλιάδες χρόνια.

Να μην ξεχάσουμε τις εκατόμβες των Ελλήνων που πότισαν με το αίμα τους τη γη του Πόντου, τη γη που υπερασπίστηκαν με πάθος και ηρωισμό. Γιατί όποιος ξεχνά τις τραγωδίες του παρελθόντος, είναι καταδικασμένος να τις ξαναζήσει στο μέλλον. Και αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί».

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ