Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

«Βόμβα» Πλεύρη: Νέα μέτρα από Σεπτέμβρη εφόσον υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοιχτό ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα άφησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Για την τέταρτη δόση και την αύξηση κρουσμάτων για την οποία η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός τόνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει, ότι για άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση, καθώς επίσης και για τις κατηγορίες των ομάδων που ανήκουν, που είναι ευάλωτες ομάδες.

Από εκεί και πέρα στον γενικό πληθυσμό για άνω των 30, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μία πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση.

Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59 βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με το γιατρό σου θα παρθεί η απόφαση που δεν είναι σύσταση της Επιτροπής υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας.

Για λήψη νέων μέτρων

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ευελπιστεί από το Σεπτέμβριο, επειδή τρέχουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή που μιλάμε με βάση τις μεταλλάξεις και τις υπομεταλλάξεις οι οποίες υπάρχουν, να υπάρχει μία επικαιροποίηση του εμβολίου κατά τέτοιο τρόπο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στις υποπαραλλαγές.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «Πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κοροναϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας».

Ο υπουργός ανέφερε πως στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες.

Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες

Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορεί να πιεστούν οι απλές κλίνες, δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και υπ΄ αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα.

«Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εαν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», ανέφερε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ