Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Το μήνυμα «Μηδενική Ανοχή στην Έμφυλη Βία» απέστειλε η ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ) και η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (EWL) με θέμα: «Μηδενική Ανοχή στην Έμφυλη Βία. Συζητώντας με την Κοινωνία των Πολιτών», με συντονισμό της κ. Μίκας Ιωαννίδου, δικηγόρου, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και μέλους της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από το Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος Κηφισιάς, ως ένας κοινωνικός οργανισμός στο πλαίσιο της πολυσύνθετης λειτουργίας του, και μέσω των εργασιών της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Κέντρου Κοινότητας, είναι δίπλα σε κάθε περιστατικό βίας κατά των γυναικών, η διαχείριση των οποίων έχει γίνει μία σταθερά για το δήμο μας. Τόνισε δε τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της προβολής υγιών προτύπων μέσα από το θεσμό της οικογένειας.

Η δημοτική σύμβουλος κ. Αγγελική Παπάζογλου, Πρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς και μέλος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών που βρίσκεται εδώ όλες τις ημέρες του χρόνου, απλώνεται σαν μία σκιώδης πανδημία, θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των γυναικών, την ίδια την υπόστασή τους και σε ακραίες περιπτώσεις τις πλήττει θανάσιμα. Οι δήμοι καλούνται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών ως ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός.

 

 

 

 

 

Η κ. Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση, αναφερόμενη στην στήριξη της πολιτείας στις γυναίκες-θύματα βίας μέσω του πλαισίου των δομών, κέντρων φιλοξενίας, και γραμμή στήριξης 15900 και του νέου εργαλείου panic button.

Στις ευρωπαϊκές εξελίξεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εντός και εκτός του διαδικτύου και στις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/ΕΚ να προωθήσει σχετική Κοινοτική Οδηγία αναφέρθηκαν η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής ΝΔ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του ΕΚ, η κ. Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του ΕΚ που τόνισε το ρόλο των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της βίας. Η κ. Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέφερε την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού και θέσπισης νέου πλαισίου για τον δραστικό περιορισμό του φαινόμενου της ενδοοικογενειακής βίας.

 

 

 

 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η κ. Αλεξάνδρα Κεφάλα, Βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ, Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της ΒτΕ.

Ακολούθησε η Κεντρική Εισήγηση με θέμα: «Η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα: Αναπαραστάσεις, πεποιθήσεις, στερεότυπα», από την Δρ. Ιωάννα Τσίγκανου, Εγκληματολόγο-Κοινωνιολόγο, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ, η οποία βασίστηκε σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 από το ΕΚΚΕ με χρηματοδότηση του ΚΕΘΙ, για μια ποιοτική διερεύνηση του φαινομένου. Όπως επεσήμανε, η ενδο-οικογενειακή βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα κοινωνικο-πολιτισμικό φαινόμενο, το οποίο διαμορφώνεται, μεταξύ άλλων, και από τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για την ερμηνεία του, ενώ φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των αναπαραστάσεων νομιμοποιεί τη βία που ασκείται κατά των γυναικών. Η έρευνα ανέδειξε ότι τα παραδοσιακά πρότυπα, οι στάσεις, συμπεριφορές και πρακτικές παραμένουν κυρίαρχα στη χώρα μας και λειτουργούν ανασταλτικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις από γυναικείες οργανώσεις και άλλους φορείς ανέδειξαν πολλές πτυχές του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Η κ. Ασπασία-Νίνα Βλάχου, Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Βικέλας, τόνισε την εγρήγορση του Τύπου για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, η οποία λειτουργεί σαν ασπίδα. Αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το νομικό πλαίσιο, το panic button, τις δομές στήριξης και φιλοξενίας δεν περιορίζεται.

 

 

 

 

Η κ. Σοφία Βαγενά, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας αστυνομικού προσωπικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Επικράτεια στην Αστυνομία και τόνισε ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες και είναι πολύ σημαντική η συνεργασία ανάμεσα στην Αστυνομία, τους Δήμους και την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους: κ. Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλή του τομέα Ισότητας Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), κ. Άννα Ευσταθίου, υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αθηνών, κ. Τζούλια Βυθούλκα, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα στο Προεδρείο της Χ.Ε.Ν. Ελλάδος, κ. ομ. Καθηγήτρια Ελισάβετ Μπέσιλα, εκπρόσωπο του Λυκείου Ελληνίδων, κ. Αγγελική Μεταξά-Παπαδοπούλου, εκπρόσωπο του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Ολυμπιάς» Νέας Κηφισιάς, καθηγήτρια και ραδιοφωνική παραγωγό, τον Δρ. Χρήστο Μαντά, επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΦίΜ, επιστημονικό εμπειρογνώμονα της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς και την κ. Ευαγγελία Σωτηροπούλου, εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων Κηφισιάς και μέλος της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς.
Συγκλονιστική ήταν επίσης και η μαρτυρία της κ. ΣΣ, θύματος ενδοοικογενειακής βίας.

Η κ. Λάουρα Αλιπράντη, Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, στο κλείσιμο της εκδήλωσης ανέφερε ότι τo φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μεγάλο και σκοτεινό αριθμό θυμάτων γυναικών που δέχονται καθημερινά διάφορες μορφές βίας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ανισότητες μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, ενώ πληθώρα παραγόντων, ενισχύει την πολυπλοκότητα και την αναπαραγωγή του προβλήματος της έμφυλης βίας. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει θεσμικό έλλειμμα και νομοθετικές στρεβλώσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου. Η νέα Κοινοτική Οδηγία που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023, ελπίζουμε να συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του. Επίσης, παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση του φαινόμενου αυτού με δράσεις και υπηρεσίες από τους ΟΤΑ προς τα θύματα, για τη σταδιακή εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Μανώλης Κουρμαδιάς, Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Κηφισιάς, η κ. Ελένη Πέππα, Πρόεδρος ΧΕΝ Κηφισιάς, η κ. Αγγελική Βαλασοπούλου, Πρόεδρος της ΠΡΟΝΟΗ, η κ. Μαίρη Βενιζέλου Κοντιζά, Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ ΝΔ, η κ. Ορσαλία Προίσκου, αν. Συντονίστρια ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κηφισιάς, η κ. Έφη Μπούνα Μέλος ΔΣ. της Παναθηναϊκής, η κ. Κοράλία Ξανθάκη, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας, η κ. Αγλαΐα Ρομπόκου από το Λύκειο Ελληνίδων, εκπρόσωποι των Σοροπτιμιστριών καθώς και άλλων γυναικείων οργανώσεων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ