Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Ο Δήμος Κηφισιάς τίμησε τους ήρωες του ’40 με πλήθος εκδηλώσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Δήμος Κηφισιάς τίμησε τους Ήρωες του Έπους του ’40, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου, της Υφυπουργού Υγείας κας Ζωής Ράπτη, του βουλευτή κ. Ανδρέα Λοβέρδου, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, του Ιερού Κλήρου, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Περιφέρειας, των Πολιτικών Κομμάτων, συλλόγων και φορέων, καθώς και πλήθους πολιτών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και υπερηφάνειας κορυφώθηκαν ανήμερα της Εθνικής Επετείου με τη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου.

Τιμώντας τους ήρωες του έπους πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των πεσόντων προγόνων μας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Δήμου Κηφισιάς.

Ακολούθως στην Πλατεία Πλατάνου Κηφισιάς, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση, των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας, των Αθλητικών συλλόγων, Προσκόπων, Οδηγών και της Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής “Ανδρέας Κατεβαίνης” του Δήμου Κηφισιάς υπό την διεύθυνσή του μαέστρου της Φίλιππου Χίου, να παιανίζει πατριωτικά εμβατήρια. Με παραδοσιακές στολές, παρέλασε το Γυναικείο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς και το Λύκειο Ελληνίδων. Με τα λάβαρα των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή τα σχολεία της Νέας Ερυθραίας. Έλαβαν το πιο θερμό χειροκρότημα του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, των επισήμων και πλήθους κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Πλατάνου Κηφισιάς.

 

 

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά. Να ζήσει η Πατρίδα και να ευημερήσει. Η μεγάλη σημερινή ημέρα ανήκει στην Δόξα των Ηρωικών Προγόνων αλλά και στη σημερινή Νέα Γενιά την ελπίδα μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Να κληρονομήσουν μόνο τα προτερήματα της φυλής. Τους έχουμε εμπιστοσύνη και γι αυτό το λόγο την πανηγυρική ομιλία της ημέρας κατόπιν διαδικασίας μεταξύ των Λυκείων του Δήμου θα εκφωνήσει ο μαθητής της Γ’ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Κηφισιάς Παναγιώτης Φωτιάδης.

Ο μαθητής Παναγιώτης Φωτιάδης τόνισε:

«Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου είναι τριπλό:

Έχει ιστορική αξία, γιατί υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές τις ιστορικές πράξεις και θυσίες του λαού μας, αποτελώντας έτσι βασικό στοιχείο της αυτογνωσίας των Ελλήνων.

Έχει διδακτική αξία, γιατί σε μια εποχή απαξίωσης και αμφισβήτησης των πάντων, υπενθυμίζει το μεγαλείο της θυσίας για το κοινό συμφέρον, την πίστη σε ιδανικά όπως η δημοκρατία και η ελευθερία και την αξία της αντίδρασης σε κάθε απάνθρωπη πράξη.

Έχει πολιτική αξία, γιατί σηματοδοτεί την καταστροφή του ναζισμού και του φασισμού. Όλα τα ολοκληρωτικά αυτά καθεστώτα προωθούν την έξαρση της βίας και υιοθετούν τον ρατσισμό. Η έννοια της ελευθερίας είναι ανύπαρκτη, επικρατεί η καχυποψία… Αντί να κρίνουμε τους ηγέτες μας, θα καλούμασταν να τους λατρεύουμε. Αντί να διερωτόμαστε για την ορθότητα των αποφάσεων, θα έπρεπε να τις εκτελούμε.

Εμείς οι νέοι θα πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μην απειλήσουν ποτέ στο μέλλον τα φαντάσματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων την Ευρώπη και τη χώρα μας.

 

 

 

 

Θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι στον πόλεμο που διεξάγεται αυτή της στιγμή εντός της Ευρώπης, σημειώνονται χιλιάδες θάνατοι, μεταξύ αυτών και πολλών αμάχων, σχηματίζονται στρατιές προσφύγων και δεχόμαστε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης – ενός νέου οικονομικού πολέμου που ήδη επηρεάζει όλους μας.

Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ακόμη και στον εικοστό πρώτο αιώνα οι άνθρωποι κηρύσσουν πολέμους, αναστέλλοντας κάθε δημιουργική πορεία και κάθε πνευματική και πολιτιστική ευημερία όλων των εμπλεκομένων αλλά και γειτονικών λαών.

Εμείς οι νέοι θα πρέπει να έχουμε φαντασία και θάρρος, εργατικότητα και πάθος για να ενεργοποιήσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις μέσα σε ένα ειρηνικό πλαίσιο.

Πρέπει να αντιδρούμε στις προσπάθειες διασάλευσης της ειρηνικής ζωής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα από το διαδίκτυο να ασκήσουμε πίεση για παγκόσμια ειρήνη ώστε οι διακρατικές διαφορές να λύνονται ειρηνικά, εγκαίρως πριν γιγαντωθούν.

Πρέπει να στείλουμε μηνύματα στους ισχυρούς της γης όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και συντελούνται εγκλήματα κατά της ζωής και της ασφάλειας.

 

 

Ως αυριανοί πολίτες θα χρησιμοποιούμε την πειθώ και τα επιχειρήματα, θα εφαρμόζουμε τον διάλογο που διέπεται από τις δημοκρατικές αρχές και θα προωθούμε τη συνεργασία.

Θα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας χωρίς να παραβιάζουμε τις ελευθερίες των άλλων και θα σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας όσο διαφορετικοί κι αν είναι από εμάς.

Συνοψίζοντας, για να ζήσουμε χωρίς πολέμους, έχουμε οι νέοι το ηθικό χρέος να εδραιώσουμε την ειρήνη.

Το ΟΧΙ του 1940 μας δείχνει το δρόμο!»

Μετά το πέρας της παρέλασης, το Γυναικείο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς χόρεψε ελληνικούς χορούς, σε διδασκαλία Δέσποινας Σκέρλου, στον υπαίθριο χώρο πάνω από το πάρκινγκ Πλάτανος απέναντι από το Άλσος Κηφισιάς, ενώ στον ίδιο χώρο ακολούθησε και το παραδοσιακό κέρασμα. Το χορευτικό τμήμα συνόδευε η υπεύθυνη χορευτικών Δήμου Κηφισιάς Στέλλα Κονιτοπούλου.

Τον συντονισμό των εορταστικών εκδηλώσεων επιμελήθηκε η Δημοτική Σύμβουλος- Εντεταλμένη Δημοσίων Σχέσεων Ζέτη Κασιμάτη, με την υποστήριξη των εργαζόμενων του Γραφείου Δημάρχου. Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αθλητισμού ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» Παναγιώτης Πάλλης.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ’40 ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ

Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο των Πεσόντων στην πλατεία Κέννεντυ, από μαθητές, μαθήτριες και εκπροσώπους συλλόγων.

Για τη Δημοτική Ενότητα Εκάλης, στεφάνι κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος Εκάλης Αχιλλέας Κουρέπης και ο πρόεδρος του Tοπικού Συμβουλίου Εκάλης Πέτρος Σφηκάκης.

Στις καταθέσεις στεφάνων παρευρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων εκπαιδευτικοί και πολίτες.

 

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη παρέλαση Πλατεία Πλατάνου, στην Κηφισιά. Ο Παναγιώτης Φωτιάδης μαθητής της Γ’ Λυκείου του 3ου Λυκείου Κηφισιάς θα εκφωνήσει την πανηγυρική ομιλία της Εθνικής Επετείου.

Το συντονισμό των  εκδηλώσεων επιμελείται η Δημοτική Σύμβουλος- Εντεταλμένη Δημοσίων Σχέσεων κα Ζέτη Κασιμάτη, με την βοήθεια της υπαλλήλου κας Έφης Κολέκα. Τελετάρχης στην κατάθεση στεφάνων ο  Προϊστάμενος του Τμήματος Αθλητισμού του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» κ. Παναγιώτης Πάλλης.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ