Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Δήμος Κηφισιάς ξεχώρισε με 3 βραβεία στα Best City Awards

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Κηφισιάς ξεχώρισε και φέτος στα Best City Awards κατακτώντας  συνολικά 3 βραβεία σε διαφορετικά πεδία δράσης.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος κατά την παραλαβή των βραβείων δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ο Δήμος Κηφισιάς ευχαριστεί τον θεσμό των Best City Awards 2022 για τα τρία βραβεία με τα οποία μας τίμησε. Πρόκειται για έναν θεσμό ανάδειξης δράσεων και καλών πρακτικών αλλά και μια ευκαιρία συνάντησης πολλών Δήμων και Περιφερειών  από όλη τη χώρα. Ο Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Συμμετοχής και Αισιοδοξίας, Ελπίδας και Καινοτομίας συμμετέχει κάθε χρόνο και διακρίνεται για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών. Οι διακρίσεις  μας γεμίζουν με χαρά και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε προσφέροντας στους συμπολίτες μας προγράμματα, έργα και δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους και αναδεικνύουν τον Δήμο μας.»

Αναφερόμενος στο χρυσό βραβείο για το Πρόγραμμα Sustainable Energy Positive and Zero Carbon Communities (SPARCs)  επεσήμανε: «Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που  συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SPARCs. Επιλεγήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με άλλες 6 ευρωπαϊκές πόλεις, υπό πολύ αυστηρά κριτήρια και διαγωνιστικές διαδικασίες. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός αειφόρου δικτύου έξυπνων πόλεων, θετικής βιώσιμης ενέργειας και κοινότητες μηδενικού άνθρακα, προωθώντας επιλογές smart city.  Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας μας οδηγούν στην απεξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές και στην υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών προκειμένου να βελτιώσουμε το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων μας.»

Η Τελετή Απονομής  πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφέρειας Αττικής όπου αναδείχθηκαν οι κορυφαίες πρακτικές των Δήμων και Περιφερειών για τη χρονιά που πέρασε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και παρέλαβαν τα βραβεία ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος  και οι Αντιδήμαρχοι Σταύρος Ζαπάντης, Γιώργος Σκορδίλης και Γιώργος Παπαδόπουλος.
Ο Δήμος Κηφισιάς βραβεύτηκε για το πρόγραμμα SPARCS , την ιστορική Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς αλλά και για το πρόγραμμα κομποστοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος μας απέσπασε βραβεία για:

 

GOLD  βραβείο στην ενότητα Βιώσιμη Ηγεσία / Sustainable Leadership Πρόγραμμα SPARCS   “Η ΚΗΦΙΣΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ 6 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ»

Το πρόγραμμα SPARCS ενθαρρύνει την αστική ανάπλαση για μια αποτελεσματική μετάβαση σε μια αστική κοινότητα βασισμένη στον πολίτη για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και των 7 πόλεων που συμμετέχουν.

 

 

Το πενταετές πρόγραμμα υποστηρίζει τις συμμετέχουσες πόλεις στην ανάπτυξη ενός κοινού οράματος για την Ευρωπαϊκή Πόλη του αύριο στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση, την έξυπνη πόλη, τη βιώσιμη ενέργεια, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την πλήρως προσβάσιμη στους πεζούς και ΑΜΕΑ πόλη, τη δημοτική συγκοινωνία με ηλεκτρικά λεωφορεία, το μεγαλύτερο και πιο πράσινο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλασίας, την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, την εφαρμογή ηλεκτροκίνησης, τα έξυπνα συστήματα στάθμευσης, την έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων, την παροχή οικονομικής και καθαρής ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου Κηφισιάς κ.α.

 

SILVER  βραβείο στην ενότητα Δράσεις Ενθάρρυνσης – Ενημέρωσης Πολιτών για την Ανακύκλωση ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Εκπονήσαμε ως Δήμος Κηφισιάς ένα σχέδιο υλοποίησης του χωριστού αυτού ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων λαμβάνοντας υπόψη μας την ιδιαιτερότητά του. Οι πολίτες ενημερώθηκαν πλήρως για την αναγκαιότητα αποφυγής προσμίξεων κατά τη συλλογή και για τα πρακτικά οφέλη της σωστής εφαρμογής της κομποστοποίησης. Πάνω από 5.000 φυλλάδια με τίτλο «ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΡΙΞΕ ΕΔΩ», με πληροφορίες για την κομποστοποίηση μοιράστηκαν στους πολίτες, ενώ παράλληλα έγινε ενημέρωση πόρτα -πόρτα σε μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων, όπως είναι οι λαϊκές αγορές.

 

 

Η νεολαία του Δήμου Κηφισιάς  πρωτοστατεί στις δράσεις προστασίας του Περιβάλλοντος και βιώσιμης διαχείρισης των βιοαποβλήτων. Δημιουργήσαμε διαφημιστικό βίντεο για την κομποστοποίηση, με πρωταγωνιστές μαθητές της δομής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου μας.( https://www.facebook.com/kifissia.gr/videos/357689822488412). Το βίντεο των μαθητών αύξησε το ενδιαφέρον για συμμετοχή από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Εντάξαμε επίσης στο σύστημα της κομποστοποίησης και τους Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς  σταθμούς του Δήμου μας, δημόσιους και ιδιωτικούς. Ταυτόχρονα στοχεύσαμε στην παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων είναι η  επιβράβευση των κατοίκων που ακολουθούν καλές πρακτικές στο τομέα διαχείρισης των βιοαποβλήτων με τη διανομή εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος.

 

BRONZE βραβείο στην ενότητα Κουλτούρα και Βιώσιμη Ανάπτυξη / Culture and Sustainable Development ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς είναι σημείο αναφοράς για την Ελληνική Ανθοκομία και ταυτόχρονα η σημαντικότερη γιορτή της πόλης. Στην πορεία της μακρόχρονης ιστορίας της, η Ανθοκομική, επέδειξε μεγάλη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές της οικονομίας, της αγοράς φυτών και των καταναλωτικών τάσεων. Αυτή η ικανότητά της, την έκανε να αντέξει στον χρόνο και την ανέδειξε σε «θεσμό».

Η Ανθοκομική της Κηφισιάς στηρίζει την καινοτομία. Οι νεωτερισμοί της αφορούν όλα τα επίπεδα μιας Ανθοκομικής έκθεσης: Την ποικιλία φυτών, τις τιμές, τη σωστή λειτουργία για 18 ημέρες, τον χειρισμό των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, τους εμπόρους με τις ιδιαιτερότητές τους, τις εκδηλώσεις, τη διαιώνιση της παράδοσης, τη μεταβίβαση γνώσης, την κοινωνική υποχρέωση ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά ζητήματα και το σύγχρονο marketing.

 

 

Στην τελευταία Θεματική Ενότητα «Κήποι του Κόσμου», παρουσιάστηκαν κήποι από 9 χώρες με μεγάλη παράδοση στην κηποτεχνία (Ελλάδα, Ιαπωνία, Αγγλία, Γαλλία, Βραζιλία, Μεξικό, Ολλανδία, Αυστραλία, Ισπανία).

Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε για την περίοδο του covid-19. Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, ήταν και για τις 2 χρονιές (2020 – 2021) η πρώτη Έκθεση πανελλαδικά, που λειτούργησε, με άδεια από την «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19», μετά τα αντίστοιχα lock downs. Η εμπιστοσύνη που έδειξε η Επιτροπή και η κυβέρνηση, ήταν τιμή για την Ανθοκομική.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ