Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Κ.Π. Προνόη: Μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα πρόληψης εξαρτήσεων BOYS&GIRLS PLUS

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ, υλοποίησε τον 6ο κύκλο του επιμορφωτικού σεμιναρίου εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο: BOYS&GIRLS PLUS.

Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την  Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνα, κας Βαρβάρας Πετρίδου με συντονίστρια του επιμορφωτικού σεμιναρίου την κα Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός MEd-Ψυχοθεραπεύτρια από το Κ.Π «Προνόη».

Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από σχολεία της Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Αμαρουσίου, Πεύκης, Πεντέλης, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χολαργού, Ψυχικού, Χαλανδρίου και Μεταμόρφωσης.

Επιπλέον, στην επιμόρφωση συμμετείχαν στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ¨Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας¨ του ΕΚΠΑ και φοιτητές από το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ.

Συνολικά συμμετείχαν 27 ενδιαφερόμενοι στην επιμόρφωση, ενώ η υλοποίησή της πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

 

Τι είναι το πρόγραμμα BOYS&GIRLS PLUS

Το πρόγραμμα Boys and Girls Plus, που βασίζεται στην διαδικτυακή σειρά Boys and Girls, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και των συμπεριφορών υψηλού κινδύνου. Απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 13 – 19 ετών, εντός και εκτός επίσημου σχολικού πλαισίου και μπορεί να εφαρμοστεί από επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα τα νεαρά άτομα θα αναπτύξουν τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν την πίεση των συνομηλίκων και να υιοθετήσουν μια ανεξάρτητη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να επιτύχουν έναν υγιή τρόπο ζωής, προστατεύοντας τους από τους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Το BOYS&GIRLS PLUS κάθε σχολικό έτος από το 2015 και μετά, λαμβάνει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν στην αξιολόγησή τους, που υλοποιήθηκε με ηλεκτρονικά ανώνυμα-ατομικά ερωτηματολόγια μέσω της google form, για το BOYS&GIRLS PLUS τα εξής:

-Ότι το 100% από αυτούς θα πρότεινε σε κάποιον /α συνάδελφο του να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη επιμόρφωση.
-Το 95,5% των συμμετεχόντων έμειναν από πολύ ικανοποιημένοι έως πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη συνολική οργάνωση της επιμόρφωσης.

Παράλληλα στα ελεύθερα σχόλια που είχαν να καταγράψουν οι συμμετέχοντες στην επιμόρφωση, σημείωσαν:
-Ότι οι χαρακτήρες που υπάρχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να ταυτιστούν εύκολα, κάνοντας πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα την παρέμβαση.
-Το πρόγραμμα είναι βιωματικό, έχει κατευθυντήριες γραμμές και είναι αλληλεπιδραστικό με τους συμμετέχοντες, στοιχεία τα οποία το κάνουν περισσότερο κατατοπιστικό και ελκυστικό για τους μαθητές.
-Μπορεί το πρόγραμμα να ανταποκριθεί ρεαλιστικά στις ανάγκες της καθημερινότητας των μαθητών, κ.α.

Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα ακολουθήσουν δωρεάν ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών.
Την επιμόρφωση υποστήριξαν με την παρουσία τους, η κα Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και η κα Σωτηρία Μακαρώνη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς «Προνόη».

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ