Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Ενεργή συμμετοχή των σχολείων του Δήμου Κηφισιάς στα προγράμματα Erasmus

Δημοσιεύθηκε

στις

Θερμό καλωσόρισμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία ξένων χωρών επεφύλαξε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus, στα οποία συμμετέχουν δύο Δημοτικά σχολεία της πόλης.

Πρόκειται για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ ’Make me live, I will live, the world will live’’ με θέμα την κλιματική αλλαγή και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εμείς και οι άλλοι. Ένα διαπολιτισμικό ταξίδι στον κόσμο της διαφορετικότητας».

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Κηφισιάς τη Διευθύντρια του Γαλλικού σχολείου, Amélie Caffin , την εκπαιδευτικό Hélène Rochette ,τη Διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μένια Μαυράκη, την εκπαιδευτικό Γαλλικής Γλώσσας Βάσια Χασιώτη και τον εκπαιδευτικό του σχολείου Αθανάσιο Ανδρώνη.

Στο πλαίσιο της 2ης κινητικότητας του προγράμματος του σχολείου που ξεκίνησε το 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022, εκπαιδευτικοί από την Γαλλία ήρθαν στη χώρα μας και παρακολούθησαν μαθήματα όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου. Ήταν μια ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές σχετικά την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφοροποιημένη διδασκαλία.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο συζητήθηκαν κυρίως θέματα που σχετίζονταν με τα οφέλη που αποκομίζουν και τα δυο σχολεία από το πρόγραμμα κινητικότητας και ανταλλαγής καλών πρακτικών αλλά και προβλήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα όπως η κλιματική αλλαγή.

 

 

 

Ο κ. Θωμάκος συνεχάρη τη Διεύθυνση του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς για την εκπαιδευτική δράση, την ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και κουλτούρας που ισχυροποιούν το διδακτικό και κοινωνικό κίνητρο της συμμετοχής όλων για μια καλύτερη κοινωνία.

Στις αρχές Μαΐου είχε πραγματοποιηθεί η 1η κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος. Η Διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Κηφισιάς Μένια Μαυράκη, και η εκπαιδευτικός Γαλλικής γλώσσας και υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος, Βάσια Χασιώτη, παρακολούθησαν τα μαθήματα των συναδέλφων τους στο Γαλλικό σχολείο Césaire Levillain, Le Grand Quevilly, Rouen . Το πρόγραμμα συνεχίζεται τον Ιούλιο 2022 με επιμόρφωση τεσσάρων εκπαιδευτικών του σχολείου σε εκπαιδευτικό οργανισμό στη Φλωρεντία για την παρακολούθηση του δομημένου μαθήματος με τίτλο: “Conflict management, emotional intelligence, and bullying prevention”.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος μαζί με τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κηφισιάς Χρήστο Λαχανά, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Γιώργο Σκορδίλη, τον Διευθυντή του σχολείου Παντελή Τσιώτα, εκπαιδευτικούς και μαθητές υποδέχθηκαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας, δασκάλους και μαθητές από 4 χώρες, Τουρκία, Ιταλία, Λετονία και Ρουμανία, οι οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα μας έως την Παρασκευή 27 Μαΐου.

Ο κ. Θωμάκος καλωσόρισε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από την Ιταλία, τη Λετονία, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Συνεχάρη τη σχολική κοινότητα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Erasmus+ αλλά και για την πρωτοβουλία της ανάδειξης του θέματος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Δήμο τα δύο προηγούμενα χρόνια με ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες χιονοπτώσεις, πυρκαγιά) αλλά και στις οργανωμένες προσπάθειες αποκατάστασης του πρασίνου με δεντροφυτεύσεις. «Η φύση είναι το πρώτο και το αιώνιο σπίτι μας» σημείωσε ο κ. Θωμάκος, ο όποιος ανέδειξε τη σημασία της περιβαλλοντικής συνείδησης. Κάλεσε επίσης τα παιδιά να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να μην χάνουν ποτέ την πίστη τους σε αυτό.

Ο κ. Σκορδίλης αναφέρθηκε στις δράσεις που αναπτύσσονται στον Δήμο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κάλεσε τα παιδιά να συνεχίσουν την ανακύκλωση και τις πράσινες δράσεις για να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ φύσης και ανθρώπου, για να σώσουμε τον πλανήτη μας, για να σώσουμε τις ζωές μας.

Ο κ. Λαχανάς επεσήμανε από την πλευρά του, ότι η συμμετοχή των σχολείων του Δήμου σε τέτοιου είδους προγράμματα φέρνουν πιο κοντά τους λαούς μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση και φυσικά τη γνωριμία των μαθητών με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των συμμαθητών τους από άλλες χώρες.

Οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων αλλά και επισκέψεων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας. Επίσης τα παιδιά θα αναπτύξουν κοινωνικές και γλωσσικές δεξιότητες και θα δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους.

Πρόκειται για την 2η κινητικότητα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος. Η πρώτη μικτή κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bodrum (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας τον Ιανουάριο 2022. Λόγω της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, μετέβησαν μόνο δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου, η δασκάλα Γαλλικών Έλλη Σπακουρή και η δασκάλας Μουσικής Ασημίνα Αγγελή, ενώ οι μαθητές, όπως και των υπολοίπων εταίρων, συμμετείχαν διαδικτυακά στις διάφορες δραστηριότητες με την πολύτιμη βοήθεια της εκπαιδευτικού, Γεωργίας Λάσκαρη (Πληροφορική), η οποία και συντονίζει το έργο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ