Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Δήμος Κηφισιάς: Πώς διαμορφώνονται τα δημοτικά τέλη για το 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το 2022 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, στη συνεδρίαση του στις 10/11, ισορροπώντας τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται (αυξήσεις καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος κ.α.) με τις ανάγκες των πολιτών.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν:

-Μειώσεις της τάξεως του 5% για τα νοικοκυριά στις πυρόπληκτες περιοχές: Αδάμες, Γράμμος Φοίνικας, Καλυφτάκι. Πρόκειται για έμπρακτη και ταυτόχρονα συμβολική κίνηση για τα νοικοκυριά των περιοχών αυτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου.

– Σταθερά τα δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά του Συνοικισμού Νέας Ερυθραίας, των Εργατικών Πολυκατοικιών και των Αιγυπτιωτών στην Κάτω Κηφισιά. Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση κοινωνικά κριτήρια. Την περσινή χρονιά είχε πραγματοποιηθεί μείωση της τάξεως του 7%.

– Σταθερά τα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών της Εκάλης. Διατήρηση της περσινής μείωσης καθώς η Εκάλη έχει τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε σχέση με τις άλλες δύο δημοτικές ενότητες. Αυτή η ψαλίδα μειώνεται για το 2022 ακόμα περισσότερο, με τη διαμόρφωση των τελών. Θα συνεχιστούν οι ειδικοί καθαρισμοί σε δασικές εκτάσεις, χωρίς να είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

– Σταθερά τα δημοτικά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλο τον Δήμο.

Διατήρηση της περσινής μείωσης λόγω της πανδημίας.

– Ενίσχυση κατά 8% των δημοτικών τελών των νοικοκυριών σε όλο τον υπόλοιπο Δήμο.

Ο Δήμος Κηφισιάς, μεσοσταθμικά, έχει τα πιο χαμηλά δημοτικά τέλη στον Βόρειο Τομέα Αττικής μετά τις διαδοχικές μειώσεις της τελευταίας πενταετίας. Πρόκειται για πολιτική της Διοίκησης η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί την χρονιά που έρχεται για τους εξής λόγους:

1. Συνεχής αυξητική τάση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. Μέσα σε ένα χρόνο έχει καταγραφεί ήδη αύξηση 30% του πετρελαίου κίνησης.

2. Σοβαρή υστέρηση των εσόδων του Δήμου από τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Οφείλουν 1.800.000 ευρώ, χρήματα που τους έχουν δώσει οι πολίτες μέσω των λογαριασμών τους και οι εταιρείες δεν τα έχουν καταβάλει στον Δήμο. Κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

3. Αυξημένη είναι η εισφορά που καταβάλει ο Δήμος στο ΕΔΣΝΑ για τα απορρίμματα που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας οι εισφορές θα διατηρηθούν υψηλές από 3.000.000 ευρώ έως 4.000.000 εάν εφαρμοστεί το νέο τέλος ταφής απορριμμάτων.

4. Οι προβλεπόμενες δαπάνες για το 2022 στον τομέα Καθαριότητας, είναι μεγαλύτερες από τα προβλεπόμενα έσοδα κατά 281.502,10 ευρώ.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2022

Πυρόπληκτες περιοχές: Αδάμες,Γράμμος Φοίνικας και Καλυφτάκι:

Μείωση κατά 5%

Α. Από 1-100 m2 0,96 €

Β. Από 101 m2 και άνω 1,06 €

Συνοικισμός Νέας Ερυθραίας, Εργατικές Πολυκατοικίες και Άστυ Αιγυπτιωτών Κάτω Κηφισιάς: Σταθερά τέλη

Α. Από 1-100 m2 0,94 €

Β. Από 101 m2 και άνω 1,04 €

Εκάλη :Σταθερά τέλη

Ενιαίος συντελεστής 1,70 €

Υπόλοιπες περιοχές σε Κηφισιά- Νέα Ερυθραία :Ενίσχυση κατά 8%

Α. Από 1-100 m2 1,09 €

Β. Από 101 m2 και άνω 1,20 €

Ο Δήμος Κηφισιάς, όπως έγινε στο Δάσος Φασίδερι, Καστρίτσας, Κεφαλαρίου, θα συνεχίσει τους εκτεταμένους καθαρισμούς, όσο είναι εφικτό, σε δασικές εκτάσεις, δασύλλια και περιαστικό πράσινο. Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως εάν υπάρξει κρατική επιχορήγηση. Ο Δήμος για τη «Μήδεια» διεκδίκησε 400.000 ευρώ, εγκρίθηκαν οι 200.000 από την Πολιτεία οι οποίες μάλιστα δεν έχουν εισέλθει ακόμα στα ταμεία.

Συνεπώς η ανταποδοτικότητα των τελών θα ενισχυθεί και μάλιστα επιπλέον για πρώτη φορά με επεμβάσεις καθαρισμών σε επικίνδυνα και ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ