Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

“Αλλοτινές Πατρίδες 2021”: Όλα όσα έγιναν στις φετινές εκδηλώσεις του ΚΕΜΜΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσαν φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τις «Αλλοτινές Πατρίδες 2021», που πραγματοποίησε το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς, με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τον COVID-19.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που επιμελήθηκε η Πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. Έφη Κούτση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, περιλάμβανε μεταξύ άλλων μουσική, παρουσιάσεις βιβλίων και ντοκιμαντέρ, ομιλίες, αθλητικούς αγώνες και παράσταση καραγκιόζη.

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 5η ποδηλατική βόλτα, αφιερωμένη στους Μικρασιάτες, στους δρόμους της Νέας Ερυθραίας με παιδιά και γονείς. Η συμμετοχή ποδηλατών διαφόρων ηλικιών απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η μετακίνηση στην πόλη με το ποδήλατο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φυσικές δυνάμεις, αλλά κυρίως αλλαγή στις αντιλήψεις μας. Το σήμα της εκκίνησης έδωσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος από την Πλατεία 28ης Οκτωβρίου. Τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στην ποδηλασία, έλαβε η διεθνής αθλήτρια της ποδηλασίας- Πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Α.Σ. Σαμπρίνα Τβισς, από τον Γιώργο Ρηγούτσο, που είχε το γενικό πρόσταγμα της εκδήλωσης. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Ρόζας Κουτσούκου, στην γραμματειακή υποστήριξη, ενώ συμμετείχε εθελοντικά ο ιατρός Ηρακλής Κυριακάκης. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε παράσταση του Θεάτρου σκιών του Χρήστου Ζανή- Ζούκα “Η ορφανή  της Χίου”, η οποία ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη.

Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στην Αγία Ματρώνα ενώ ακολούθησε κέρασμα από τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λυθριού «Η Αγ. Ματρώνα». Παρευρέθηκαν η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση και Κατερίνα Μουστάκη αντίστοιχα, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιώργος Σκορδίλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνα Καραλή και Γιώργος Παπαδόπουλος.

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο φιλικός αγώνας βόλεϊ γυναικών Αμαζόνες Νέας Ερυθραίας (ΑΟΝΝΕ) – Πανιώνιος. Δυο μικρασιατικές ομάδες τίμησαν τους προγόνους της Μικράς Ασίας. Η συντονίστρια του αγώνα και πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση ευχαριστεί την ομάδα του Πανιωνίου και τους υπέροχους προπονητές των δύο ομάδων Κ. Γκούντα και Χ. Σκουτελάκο καθώς και την σπουδαία πρωτοπόρο των Αμαζόνων Ρ. Κουτσούκου.

Τη φλόγα της μνήμης μετέφερε πιο κοντά στις μέρες μας με μουσικές εικόνες ο Βασίλης Λέκκας στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου. Με τραγούδια γνωστών συνθετών και με τη μοναδική του ερμηνεία ζωντάνεψε προσφυγικές εικόνες και δημιούργησε συναισθήματα σπάνια και μοναδικά. Οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν όρθιοι από ενθουσιασμό για αυτό το ανεπανάληπτο ακρόαμα πάνω σε τραγούδια της προσφυγιάς. Τη συναυλία προλόγισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ενώ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Ζαπάντης, ο Αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας Νικήτας Κόκκαλης και ο Αντιδήμαρχος Ύδρευσης Μιχάλης Καυγαλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Κουρμαδιάς, η Υπεύθυνη Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Κηφισιάς Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα κ.α. Ιδιαίτερο σημείο της συναυλίας η σύνδεση μικρασιάτικων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωρακη (με την μικρασιατική καταγωγή της μητέρας του και της συζύγου του) μέσα από την καλλιτεχνική ανάγνωση αναμνήσεών του, που έκαναν η Ν. Μητσοπούλου και ο Λ. Πετρόπουλος.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Μούσα – Μέρκελ «Ένα αηδόνι την αυγή». Η συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, μας μετέφερε από την καταστροφή, στην εγκατάσταση των προσφύγων και στη ζωή τους από το 1950 έως το 1970, στη Νέα Ερυθραία. Ο κ. Θωμάκος μίλησε για τη σημασία της βραδιάς, ενώ η παρουσίαση του Θοδωρή Κοντάρα, η ανάγνωση αποσπασμάτων από την Ν. Μητσοπούλου και τον Γ. Μαξούρη και η μουσική επένδυση με τραγούδια από τις κυρίες του ΧΟΝΕ γέμισαν τη Βίλα Κώστα με δυνατές εικόνες μνήμης. Η οικογένεια της συγγραφέως έδωσε δυναμικό παρόν στη βραδιά. Ο γιος της Ματθαίος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα του ΚΕΜΜΕ, ενώ η ανηψιά της ανέγνωσε με ιδιαίτερη συγκίνηση ένα ποίημά της.

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ “Γράμματα χωρίς παραλήπτη- Αιβαλί 1922” (παραγωγή ΙΔΙΣΜΕ) από το βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη- Βενέζη “Το χρονικό των δέκα ημερών”. Καθηλωτική ήταν η ομιλία της καθηγήτριας Ειρήνης Σαρίογλου που μίλησε για το παρελθόν των Μικρασιατών Ελλήνων κάνοντας αναφορές και συγκρίσεις με τη σύγχρονη Ελλάδα. Η διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν της Αδελφότητας Αλατσατιανών και της προέδρου Α. Μπομπάκου. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Νίνα Βλάχου και Νικήτας Κόκκαλης, η πρόεδρος της ΠΡΟΝΟΗ Κηφισιάς Αγγελική Βαλασοπούλου κ.α.

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου διεξήχθη ο φιλικός αγώνας των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Πανερυθραϊκού – ΑΕΚ, στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ερυθραίας «Φώτης Βαρδαξής», με συντονιστή τον Γιάννη Γαϊτανίδη. Συγκινητική ήταν η ομιλία του παλαίμαχου Στέλιου Σεραφίδη και η παραλαβή της αναμνηστικής πλακέτας της ΑΕΚ από τον ίδιο, την οποία του παρέδωσαν η Έφη Κούτση- Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ και ο Αχιλλέας Κουρέπης – Υπεύθυνος του Αθλητισμού του Δήμου.

Την ίδια ημέρα στη δροσερή αυλή της Βίλας Μπότση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Θόδωρου Τριανταφύλλου «Αυτός που έμεινε πίσω – 1922 – Η αληθινή ιστορία του Φώτη Γαλάκη». Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η επίτιμη καθηγήτρια Ίρις Τζαχίλι και ο καθηγητής Θοδωρής Κοντάρας. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης, ο Πρόεδρος ΔΣ του Δήμου Αμαρουσίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Κώστας Αντωνόπουλος , η Δημοτική Σύμβουλος Σάντυ Πατρινού κ.α.

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του φιλόλογου Θοδωρή Κοντάρα «Τα Βουρλά, η πρωτεύουσα της Ερυθραίας” που οργάνωσε η “Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης Οι Ταξιάρχες” με πρόεδρο την Στέλλα Βογιατζή. Χειμαρρώδης, φλογερός και διδακτικός ο Θ. Κοντάρας κατέπληξε για μια ακόμη φορά.

Το ΚΕΜΜΕ του Δήμου Κηφισιάς και οι Μικρασιατικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Νέα Ερυθραία ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2022, έτος προσφυγικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων στην χώρα μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ