Ελάτε στην παρέα μας

Κερατσινίου - Δραπετσώνας

“Αντι λήψεις”: Μια έκθεση που άφησε το αποτύπωμά της στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης και με μεγάλη συμμετοχή, ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας «ΑΝΤΙ ΛΗΨΕΙΣ» της φωτογράφου Γιώτας Εφραιμίδου, στο πολιτιστικό κέντρο Αντ. Σαμαράκης,που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στα ζητήματα της έμφυλης βίας.

Βασισμένη σε μια ιδέα η οποία ξεκίνησε το 2020 εν μέσω πανδημίας και εμπνεόμενη από τον «Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη» και τις εκδηλώσεις μνήμης στον Π. Φύσσα, η φωτογράφος χρησιμοποίησε τον φακό, το μέσο που εκφράζεται καλύτερα, για να αποτυπώσει μέσα από 29 πορτραίτα τις διαφορετικές μορφές της βίας. Δάκρυα, χαμόγελα, αγκαλιές εμφανίζονται στις φωτογραφίες και υποδηλώνουν με σαφήνεια τόσο την κάθε μορφή βίας που συναντάμε στην καθημερινότητα μας όσο και την φωνή των θυμάτων η οποία βιώνει την αδικία και εκφράζεται με τρόπο μοναδικό. Μάλιστα, κάθε πορτραίτο συνοδεύεται από ένα περιεκτικό όσο και περιγραφικό κείμενο, γραμμένο από τους ίδιους τους εθελοντές καθώς όπως μας εξηγεί η δημιουργός αυτά αποτελούν την ηχώ ενός εν εξελίξει εγκλήματος.

Περιγράφοντας τις πρώτες μέρες αυτής της προσπάθειας, η κ. Εφραιμίδου εξήγησε ότι αρχικά οι συμμετοχή των εθελοντών ήταν χαμηλή, καθώς τόσο ο φόβος της δημόσιας έκθεσης όσο και η ίδια η επαναλαμβανόμενη διαδικασία της εξιστόρησης των βιωμάτων ήταν αρκετά ψυχοφθόρα και επίπονη. Πολλοί και πολλές δεν μπορούσαν καν να αντικρύσουν τα ίδια τους τα κάδρα, τονίζει χαρακτηριστικά η φωτογράφος. Στη συνέχεια τα άτομα άρχισαν να αυξάνονται και να βρίσκουν κίνητρο μέσα από αυτή την ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία.

 

 

 

 

Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες της πόλης είχαν την ευκαιρία μέσα από την πολύτιμη βοήθεια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και της ίδιας της φωτογράφου να συμμετέχουν σε εργαστήρια ευαισθητοποίησης βασισμένα στα 29 πορτραίτα, μαθαίνοντας ουσιαστικά πράγματα για τις πολλαπλές μορφές βίας αλλά και την αξία της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης. Οι εργαζόμενες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σχεδίασαν το εικαστικό παιχνίδι με τίτλο «Βγες από την παγίδα της έμφυλης βίας» βασισμένο σε μαρτυρίες γυναικών επιζήσασες ενδοοικογενειακής βίας, οδηγώντας τα παιδιά σε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα αναζήτηση ενός βιωματικού και ενεργητικού τρόπου μάθησης.

Στόχος της φωτογράφου είναι να εμπλουτίσει το επόμενο διάστημα την έκθεση των ιδιαίτερων πορτραίτων και με άλλους ανθρώπους που επιθυμούν να σπάσουν το φόβο της σιωπής και να αντιτάξουν μια κραυγή διαμαρτυρίας, ενάντια σε κάθε μορφή βίας δυναμώνοντας περαιτέρω αυτό τον άνισο μα δίκαιο αγώνα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ