Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

9ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. – Όλα όσα έγιναν στις εργασίες της πρώτης μέρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019 το 9ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Νέας Ιωνίας άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε πλήθος κόσμου όχι μόνο από τη Νέα Ιωνία, αλλά από όλες τις μεριές της Ελλάδας.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τις διαπιστεύσεις των συνέδρων στις 5 μ.μ. και τους σχετικούς χαιρετισμούς – προσφωνήσεις, ενώ ακολούθησε σειρά ομιλιών από ιστορικούς και εν γένει μελετητές του Μικρασιατικής ιστορίας και πολιτισμού.

 

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση χαιρέτησε πρώτος ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., ο οποίος σήμανε την έναρξη του 9ου Συμποσίου και καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους και ομιλητές, ενώ στη συνέχεια έγινε ζωντανή σύνδεση με την κ. Αργυρώ Παπούλια, Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, στην οποία και αποδόθηκε τιμητική διάκριση για το έργο της.

Τη σκυτάλη πήρε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαϊδου, η οποία δήλωσε ότι “η Μικρά Ασία κατέχει ξεχωριστή θέση στην πορεία του Ελληνισμού. Η Μικρά Ασία που φωτίζει την ιστορία γιατί πέρα απ’την δική της παρακαταθήκη, την ανεκτίμητη προσφορά της στον κόσμο, κυριαρχεί στην ψυχή μας”, και ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ι.Μ. Ιωνίας και Φιλαδελφείας π. Γαβριήλ, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε τη σημασία της μελέτης του Μικρασιατικού πολιτισμού και πως αυτός διαμόρφωσε την ταυτότητα των Ελλήνων, αλλά και τον ρόλο της Νέας Ιωνίας σε αυτήν την ιστορία.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η  κ. Ζωή Ράπτη από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

Η 1η Συνεδρία είχε ως προεδρεύων τον κ. Χάρη Σαπουντζάκη, πρώην Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. επί πολλά έτη και μέλη τους κ. Χρήστο Χατζηϊωάννου και Τάκη Κωστιδάκη, οι οποίοι παρουσίασαν πρώτα τον κ. Κων/νο Φωτιάδη, του οποίου η εισήγηση είχε θέμα «Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός» και στη συνέχεια τον κ. Σταύρο Ανεστίδη από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τη “διαφύλαξη και η διαχείριση της συλλογικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.”

Στη 2η και τελευταία για την πρώτη μέρα Συνεδρία προεδρεύων ήταν ο κ. Μάκης Λυκούδης και μέλη η κ. Δήμητρα Φίλιππα και ο κ. Γιάννης Ηλιού. Μιας και η πρώτη εισηγήτρια η κ. Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη απουσίαζε από το συμπόσιο λόγω ασθένειας, την εισήγησή της με θέμα: «Οι Μικρασιάτες και οι Νέες Πατρίδες. Εθνογραφική προσέγγιση», διάβασε ο κ. Λυκούδης σε μια πιο σύντομη μορφή.

Τέλος, την πρώτη μέρα των εργασιών έκλεισαν οι δημοσιογράφοι κ. Χρίστος Βασιλόπουλος και κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον ρόλο της τηλεόρασης στην διαμόρφωση της μικρασιατικής μνήμης, χρησιμοποιώντας ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό από την εκπομπή τους “Η μηχανή του χρόνου”.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας συνεχίζοντας μέσα στο σαββατοκύριακο 23 & 24 Νοεμβρίου, όπου την Κυριακή θα κλείσει με παραδοσιακό Μικρασιατικό κέρασμα για τους παρευρισκόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ