Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Όσα ειπώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού στο Δήμο Μαραθώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα (Στοά του Βιβλίου) αναφορικά με το ζήτημα του ΧΥΤΥ Γραμματικού και στα πλαίσια ενημέρωσης της κοινής γνώμης που έχει ξεκινήσει η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Μαραθώνος και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Στέργιος Τσίρκας.

Στο πάνελ των ομιλητών, εκτός του κ. Στέργιου Τσίρκα, ήταν ο καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Λινός και ο μηχανολόγος – μηχανικός κ. Δημήτρης Δαμάσκος, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο κ. Νίκος Καραχάλιος.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας στην εισήγησή του, μίλησε για «οικολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα» αναφέροντας -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Δεν ζητάμε να πάνε τα δικά μας σκουπίδια στην αυλή του γείτονα. Δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Δήμου μας το σχεδιαζόμενο έγκλημα. Αφορά όλους τους κατοίκους του Λεκανοπέδιου και τα εκατομμύρια των επισκεπτών του. Δεν θα μπαίναμε σ’ αυτή τη μάχη αν οι απόψεις μας δεν ήταν πλήρως επιστημονικά και από τα ίδια τα όργανα της πολιτείας και της Ε.Ε. τεκμηριωμένες. Δεν πρόκειται για βεντέτα μεταξύ του Δήμου μας και της Πολιτείας. Πρόκειται για την αναγκαιότητα σύγχρονων πολιτικών περιβάλλοντος απέναντι στον ανορθολογισμό, τη σύγχρονη Ευρωπαϊκού τύπου διαχείριση απέναντι στην προχειρότητα» καταλήγοντας ως εξής: «Οι ζωές των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνος και οι ζωές των κατοίκων του λεκανοπεδίου αξίζουν πολύ περισσότερο, για την ακρίβεια είναι ανεκτίμητης αξίας» απαντώντας στο πιεστικό επιχείρημα της Περιφέρειας Αττικής ότι «θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα που τα ανεβάζουν πότε στα 7 και πότε στα 11 εκ. ευρώ».

Ο καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Γλινός επισήμανε πως «… δεν τίθεται πια θέμα αρνητικών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Είναι η αλήθεια και αποδεικνύεται από δεκάδες έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όχι μόνο ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και ο αέρας που θα αναπνέουμε θα είναι μολυσμένος».

Ο μηχανολόγος – μηχανικός κ. Δημήτρης Δαμασκός κατέρριψε την οποία νομιμότητα του έργου και απέδειξε με σειρά εγγράφων πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απεντάξει τον ΧΥΤΥ λόγω της δεδομένης ύπαρξης ρεύματος εκεί και έχει ήδη παραπέμψει την υπόθεση στην OLAF (Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφθοράς).

Τέλος ο συντονιστής κ. Νίκος Καραχάλιος ανέδειξε μία ακόμη διάσταση του θέματος αυτή του πολιτισμού και του αθλητισμού και ενημέρωσε πως η επιτροπή αγώνα έχει ξεκινήσει μία νέα καμπάνια ενημέρωσης που μετά τον ΣΕΓΑΣ και άλλες ευρωπαϊκές αθλητικές ομοσπονδίες θα στείλει τον σχετικό φάκελο και στην UNESCO.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνος κ. Νίκος Στεφανίδης, μιλώντας για την ανάγκη «συσπείρωσης δυνάμεων, εύρεσης συμμάχων και σε άλλες περιοχές, καθώς επίσης, διατήρησης με κάθε τρόπο, του θέματος στην επικαιρότητα».

Ακολούθησαν ερωτήσεις, με τον Δήμαρχο Μαραθώνος κ. Στέργιο Τσίρκα να επισημαίνει το γεγονός ότι ο Μαραθώνας είναι από τους πλέον δοκιμαζόμενος δήμους της χώρας, μετά τις περσινές φονικές πυρκαγιές, έχοντας μπροστά έναν γολγοθά στέγασης πυρόπληκτων, αλλά και αποκατάστασης μίας τεράστιας έκτασης, η οποία ήταν παράδεισος και τώρα θυμίζει κρανίου τόπο και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να επιβαρυνθεί μ’ ένα επιπρόσθετο καταστροφικό έργο.

Το παρόν έδωσαν -μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Μαραθώνος κ.κ. Χρήστος Στάμος κι Ευάγγελος Κυπαρίσσης, η δημοτική σύμβουλος κα Ελένη Ανδρώνη, ο συνεργάτης του Δήμαρχου Μαραθώνος αρμόδιος για θέματα Γραμματικού κ. Αναστάσιος Χρυσίνας, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα, κα Αγγελική Αβραμίδη και κ. Σπύρος Ηλίας αντίστοιχα, η πρώην δημοτική σύμβουλος κα Σταυρούλα Δρακοπούλου κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ