Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης για τις κάμπιες “έρχεται” στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και των πεύκων θα υλοποιήσει όπως κάθε χρόνο πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης με  επεμβάσεις, στοχευμένες σε ευαίσθητα σημεία του προαστίου για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης, χρησιμοποιώντας βιολογικά σκευάσματα, φιλικά προς το περιβάλλον και εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα ωφέλιμα έντομα.

Ως γνωστόν, η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa) είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς όλων των πεύκων. Οι προνύμφες του εντόμου καταναλώνουν μεγάλο μέρος της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ανάπτυξη των νεαρών δένδρων, ενώ μεγάλες προσβολές για συνεχόμενα έτη μπορεί να οδηγήσουν και στην ξήρανση νεαρών αλλά και μεγάλων σε ηλικία πεύκων. Χαρακτηριστικό επίσης της προνύμφης (κάμπιας) είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί (αλλεργίες) σε όποιον τις πλησιάζει με τοξίνες που ερεθίζουν δέρμα, μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

Τους βιολογικούς ψεκασμούς θα αναλάβει Πιστοποιημένη Εταιρία ψεκασμών φυτοπροστασίας και το πεδίο εφαρμογής των ψεκασμών θα είναι το Μεγάλο Πάρκο Παπάγου, το Άλσος Χολαργού, Σχολεία και Παιδικές Χαρές και πευκόφυτες πράσινες γραμμές (περίπου 3.000 πεύκα), ενώ το προσωπικό του Δήμου θα συνεχίσει, όπως κάθε χρόνο, να αφαιρεί τα κουκούλια με τις κάμπιες από τα πεύκα του προαστίου.

Κατόπιν αυτών, ο Δήμος ενημερώνει ότι οι περιοχές που θα ψεκαστούν θα οριοθετηθούν με έγχρωμη κορδέλα. Κατά την διάρκεια του ψεκασμού παρακαλούνται οι πεζοί να μην πλησιάζουν την οριοθετημένη περιοχή. Η απομάκρυνση της κορδέλας θα γίνει όταν στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό (1-2 ώρες αρκούν).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ