Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Παρουσίαση του προγράμματος πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου από τον Γ. Πατούλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου που πραγματοποιείται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του Λεκανοπεδίου, μετέβη χθες το μεσημέρι στα γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων, όπου παρουσίασε τους κεντρικούς στόχους του σχεδίου, αλλά και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.

Στο επίκεντρο του προγράμματος που δρομολογεί η Περιφέρεια, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γ. Πατούλη βρίσκεται η ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης υγείας. Ο Στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν στους 66 Δήμους της Αττικής.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς και Νήσων Σταυρούλα Αντωνάκου και Βασιλική Θεοδωρακοπούλου –Μπόγρη. Κεντρικά σημεία του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Σ. Παπασπυρόπουλος. Στην παρουσίαση μετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α. Βαθιώτης, ενώ παρέστησαν οι Δήμαρχοι Πειραιώς Γ. Μόραλης, Περάματος Γ. Λαγουδάκης, Κερατσινίου -Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, ο Διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πειραιά και Νήσων Α. Ζάμπας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά Ν. Πλατανησιώτης, η Αντιδήμαρχος Νίκαιας Αγ. Ιωάννη Ρέντη Β. Μουταφίδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, Σ. Θεριανός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγκιστρίου Αικ. Τζάνου, ενώ το Δήμο Σαλαμίνας εκπροσώπησε η ιατρός Θ. Κοντούλη.

Έμφαση στην πρόληψη

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια Πρόληψη, όσο και στην Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, η Φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η Σεξουαλική Αγωγή, το Bullying και χρήση του Internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η Πρόληψη Ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια και η δωρεά οργάνων.

«Με την Αιγίδα της Περιφέρειας και την συνεργασία όλων των Δήμων της Αττικής, που ήδη υλοποιούν δράσεις για την υγεία, στοχεύουμε να γίνει η Αττική «Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη», αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τους πολίτες μας, με σκοπό την προστασία της υγείας τους και την έγκαιρη εντόπιση διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα» ανέφερε
χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (social media) κλπ.

Σχολιάζοντας τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη θωράκιση της υγείας των πολιτών , ο κ.
Πατούλης τόνισε ότι οφείλει να μεριμνά ώστε οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, να παρέχει τις απαραίτητες ηλεκτρονικές βάσεις ώστε να καταγράφονται τα αποτελέσματα και να προειδοποιείται ο πολίτης για την αναγκαία επανεξέταση στο σωστό χρόνο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αυτομάτως μετρήσιμα ώστε ο κάθε Δήμαρχος και ο κάθε Περιφερειάρχης να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πόσοι πολίτες κάνουν τις εξετάσεις αυτές,
πόσοι έσωσαν τη ζωή τους επειδή βρέθηκαν εγκαίρως ότι πάσχουν και το αντιμετώ πόσοι κινδυνεύουν.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοποιημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του.

Ο κ. Παπασπυρόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η Περιφέρεια εκπονεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο βασισμένο σ΄ ένα στρατηγικό σχέδιο που εστιάζει στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Στη συνέχεια επισήμανε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό εδώ είναι πως το μείζον ζητούμενο σήμερα είναι ο σταθερά ενημερωμένος πολίτης, ο οποίος κάνει τις εξετάσεις του τακτικά, διαχρονικά και με μετρήσιμο τρόπο ώστε τόσο ο ίδιος να προστατεύει την υγεία του, όσο και η Αυτοδιοίκηση να γνωρίζει τις επιτυχίες και τις προτεραιότητές της. Για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφέρεια σχεδιάζουν ειδικές παρεμβάσεις για τις ομάδες αυτές».

Προσυμπτωματικοί έλεγχοι

Μέσω του συστήματος των προσυμπτωματικών ελέγχων θα επιτευχθεί μια σημαντική στροφή προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια σωστής ενημέρωσης των πολιτών σε επίπεδο προστασίας και διατήρησης της υγείας τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα μεταξύ άλλων οι έλεγχοι θα αφορούν:

  • Τον καρκίνο του εντέρου.
  • Τον καρκίνο του προστάτη
  • Τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρα.
  • Τον καρκίνο του μαστού Την πρόληψη του μελανώματος
  • Την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Τη σημασία της πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν, τόσο οι Αντιπεριφερειάρχες Σ. Αντωνάκου, Β. Θεοδωρακοπούλου –Μπόγρη και Α. Βαθιώτης, όσο και οι δήμαρχοι κ. Μόραλης, Βρεττάκος και Γ. Λαγουδάκης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ