Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Καισαριανής για τη Δασοπροστασία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Καισαριανής για τη Δασοπροστασία, στην οποία και εγκαινιάστηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Δήμου.

Στην εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Θανάσης Εξαρχόπουλος επικεφαλής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής και Δημοτικός Σύμβουλος. Στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, για να μπορέσει σήμερα να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Κέντρο, όπου θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Υμηττό και το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής. Τέλος, έκανε κάλεσμα για συμμετοχή και δράση του κόσμου μέσα από την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής , ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του βουνού ως λαϊκή περιουσία.

Στην κεντρική ομιλία του ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος ανέδειξε με ένταση την τραγική κατάσταση που υπάρχει στην πυροπροστασία της χώρας μας, τις σοβαρές ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα σε υποδομές, σε μέσα αλλά και σε προσωπικό, με τις διαχρονικά εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να μην εκφράζονται με ανάλογο τρόπο και στο οικοσύστημα του Υμηττού.

«Υπάρχει στα χαρτιά δασαρχείο Υμηττού όμως στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ και για το βόρειο κομμάτι που μας αφορά υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας. Η συνολική μείωση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχώς μειούμενη χρόνο με το χρόνο προληπτική παρουσία και επιτήρηση στο χώρο.» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Επίσης, ο Δήμαρχος στάθηκε και στα οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τον Υμηττό, καθώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του διεκδικείται από ιδιώτες. Επισήμανε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη από την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση τομέων των δασών με την πολιτική του αποχαρακτηρισμού της γης, ενώ η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού αφήνει τον Υμηττό έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Τόνισε το γεγονός ότι η φετινή θερμοπυρική περίοδος, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την προστασία του Υμηττού και του δάσους του.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής, η οποία φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και ανεκτίμητης προσφοράς, όταν το 1985 ο Δήμαρχος Π. Μακρής την ίδρυσε με στόχο να προστατεύεται σε σταθερή βάση το δάσος με την συμμετοχή του λαού, να μπορέσει να σταθεί εμπόδιο απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα.

Για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης επισήμανε ότι ύστερα από χρόνια προσπαθειών, παραχωρήθηκε στο Δήμο Καισαριανής το κτήριο του Δασοφυλακείου (πλησίον της Μονής Καισαριανής), το οποίο ανακαινίστηκε με σκοπό να μετατραπεί σε σύγχρονο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης. Η λειτουργία του θα συμβάλλει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των μαθητών και της νεολαίας για τον σπουδαίο ρόλο και την ανάγκη της προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Όπως ανέφερε στην ομιλία του «ο χώρος αυτός έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Είναι ο χώρος που έπεσαν μαχόμενα 7 παλικάρια της Καισαριανής στην μάχη με τους ντόπιους συνεργάτες των γερμανών το 1944».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος Δημοτικών Συμβούλων με επικεφαλής το Δήμαρχο Ηλία Σταμέλο, καθώς και η Επιτροπή και τα Μέλη της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής.

Από τους επίσημους προσκεκλημένους παρευρέθηκαν ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο Διευθυντής Δασών Ανατολικής Αττικής κ. Καλπαξίδης Αναστάσιος, από το Δασαρχείο Πεντέλης ο κ. Παπαδιάς Γεώργιος, ο Καθηγητής Γεωλογίας κ. Παπανικολάου Δημήτρης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Αντωναράκου Ασημίνα κ.α..

Το παρών έδωσαν πλήθος φορέων της Καισαριανής και άλλων περιοχών: η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καισαριανής – Βύρωνα- Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ένωση Γονέων Καισαριανής, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής, ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα- Καισαριανής – Παγκρατίου, η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Βύρωνα, ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας, οι Δρομείς Υγείας Αθήνας, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ