Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Κορωνοϊός: Ξεκινούν τα rapid tests στην Αττική – Πού θα γίνονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινούν σήμερα οι εκτεταμένοι έλεγχοι στην Αττική με rapid tests για τον κορωνοϊό.

Τα συνεργεία των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ, βγαίνουν σε χώρους εργασίας και χώρους συναθροίσεων στην Αττική, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Το λεκανοπέδιο, βρίσκεται σε μία φάση έκτακτων μέτρων καθώς τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν «εκτοξευτεί», με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η έναρξη των rapid tests που θα δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα στο πόσο ψηλά είναι το επιδημιολογικό φορτίο.

Οπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ν. Χαρδαλιάς, τα rapid tests θα γίνονται σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Τι είναι τα rapid tests

Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.

Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.

Γώγος: Θα έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση

Για τα rapid tests τοποθετήθηκε χθες και ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, που τόνισε πως τα εν λόγω τεστ είναι αξιόπιστα και θα αποτελέσουν ένα ισχυρό «όπλο» για τους ειδικούς στον τομέα της Υγείας.

«Θα βοηθήσει ιδιαίτερα το rapid test. Ένα από τα προβλήματα που έχουμε τώρα και για τον έλεγχο διασποράς σε διάφορες ομάδες πληθυσμού και για τη διαδικασία του ελέγχου και της διαχείρισης ασθενών στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών, είναι να έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση και διαχωρισμό των θετικών από τα αρνητικά περιστατικά. Το να έχουμε σε λίγα λεπτά το αποτέλεσμα του τεστ, αν είναι και θετικά τα αποτελέσματα, τότε θα έχουμε ένα ισχυρό όπλο για ταχύτατη διάγνωση σε μεγάλο αριθμό. Αυτό θα βοηθήσει το σύστημα, αλλά και τον ασθενή που θα απομονώνεται γρήγορα» εξήγησε.

Αν λοιπόν τα rapid test αποδειχθούν αξιόπιστα, που σύμφωνα με τον κ. Γώγο, φαίνεται πως θα είναι, τότε οι ειδικοί θα έχουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για ταχύτατη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

O κ. Γώγος σημείωσε επίσης πως ενόψει του χειμώνα πρέπει: «Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ