Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

«Εξοικονομώ Εν Δήμω»: Στην ημερίδα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΔΕΠ), στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των στελεχών της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημοτικά κτίρια, πραγματοποίησε σήμερα ειδική ημερίδα με θέμα Εξοικονομώ Εν Δήμω.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε ότι “η σημερινή εκδήλωση δίνει την ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για ένα ζήτημα που επηρεάζει έμμεσα και καθοριστικά την καθημερινότητα μας.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας ανέρχεται περίπου στα 25 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Πατούλης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των δήμων στη σχετική πρόσκληση του ΠΕΠ Αττικής δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, ενώ πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε διανύσει χρονικά ήδη το 60% του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τα περιθώρια για αστοχίες είναι ελάχιστα έως μηδενικά”.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα χρήματα και κάλεσε όλους του δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή, να προχωρήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις υποβολές των προτάσεων τους, προκειμένου στο πρώτο 6μηνο του 2020 να έχουν εκδοθεί και οι αναγκαίες αποφάσεις ένταξης και έγκρισης χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποίησε σύντομο χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τα στελέχη της Περιφέρειας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τόνισε ότι το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται να απασχολήσει όλες τις δημοτικές αρχές.

Στη συνέχεια η Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Τομέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ Ιωάννα Νίκου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για μια σειρά ενεργειών και δράσεων που απαιτείται να υλοποιήσουν για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοτικών κτιρίων.

Στην ημερίδα την οποία συντόνιζε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, οι δήμαρχοι Γαλατσίου (Πρόεδρος ΠΕΔΑ) Γ. Μαρκόπουλος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Πόρου Γ. Δημητριάδης, Λυκόβρυσης Πεύκης Τ. Μαυρίδης, οι αντιδήμαρχοι Γλυφάδας Δ. Χαρίση – Μπίλια, Αγίας Παρασκευής Β. Σαρκούλας, Κηφισιάς Α. Μακρής, Αχαρνών Γ. Σιδηρόπουλος, Μαρκοπούλου Μ. Βαμποράκη, ο Γ.Γ. του δήμου Παπάγου Χολαργού Μ. Μαυρικάκης, και υπηρεσιακά στελέχη των δήμων.

Το 85% των κτιρίων του λεκανοπεδίου χρίζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης και
εκσυγχρονισμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 60% των κτιρίων του λεκανοπεδίου της Αθήνας είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960, ενώ το 85% αυτών χρίζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής τους απόδοσης, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Στα 25 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής
αποδοτικότητας

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, πλην εκείνων που
συμμετέχουν σε Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, για τους οποίους έχουν προβλεφθεί διακριτά κονδύλια. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι περίπου 25 εκ. €, ενώ βασικός στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κατά τουλάχιστον 2 κατηγορίες, των κτιρίων που ανήκουν στους δήμους και εμφανίζουν χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αυτών, θα επιτευχθεί ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας και η μείωση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο σχετίζεται με φαινόμενο του θερμοκηπίου και γενικότερα την κλιματική αλλαγή. Η επιλογή των προς ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, θα γίνει από τους Δήμους στη βάση της παλαιότητας, ενεργειακής κατανάλωσης, ωριμότητας και χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ