Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

«Ελάτε να παίξουμε πάλι…»: Αναβίωση παλιών παιχνιδιών στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο των «Ιωνικών Μερών» του Δήμου Νέας Ιωνίας, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ξαναθυμηθούν αντίστοιχα, παιχνίδια που χρησιμοποιούνταν παλιότερα.

Είναι γεγονός ότι σήμερα οι ρυθμοί και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν περιορίσει πολύ τον χρόνο, και τους χώρους, ώστε τα παιδιά να γίνουν δημιουργικά και να παίζουν πιο ελεύθερα με οποιοδήποτε αντικείμενο βρεθεί μπροστά τους, αντί να «κλείνονται» μέσα σε ένα διαμέρισμα γεμάτο «οθόνες».

Για τον λόγο αυτό, ο Ιωνικός Σύνδεσμος, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», ο Αθλητικός Σύλλογος «Ανατολή» Νέας Ιωνίας και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νέας Ιωνίας, μετέχοντας στις εκδηλώσεις των «Ιωνικών Μερών», αποφάσισαν για μια ακόμη χρονιά να κάνουν παρουσίαση των παραδοσιακών παιχνιδιών.

Αυτή τη φορά βρέθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή 17 & 18 Οκτωβρίου, στο ισόγειο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Νέας Ιωνίας, με μια μεγάλη έκθεση από παιχνίδια που έπαιζαν οι παλιότερες γενιές.

Από τα πατίνια μέχρι τις σφεντόνες, και από τους βόλους μέχρι τα ξυλοπόδαρα, όσοι βρέθηκαν στην έκθεση ήρθαν σε επαφή με αυτά και ακόμα περισσότερα παιχνίδια που τους θύμισαν τα παιδικά τους χρόνια, ενώ οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν και να τα δοκιμάσουν για πρώτη φορά.

«Καθοδηγητές» στην δράση αυτή ήταν ο κ. Τάκης Κωστιδάκης, από τον Ιωνικό Σύνδεσμο και ο κ. Κώστας Τσαγκαράκης από τον Σύλλογο «Ανατολή», οι οποίοι ήταν εκεί για να παρουσιάσουν και να εξηγήσουν κάθε παιχνίδι ξεχωριστά στους παρευρισκόμενους, και φυσικά να δείξουν τον τρόπου που παιζόταν το καθένα.

Ο κ. Τάκης Κωστιδάκης μάλιστα, μίλησε στον «Χτύπο» για τη σημασία της ανάμνησης των παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών αλλά και το πόσο αρέσει στον κόσμο και ιδίως στα παιδιά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς πάμε και κάνουμε επιδείξεις και σε Δημοτικά και σε Γυμνάσια. Τα παιδιά το έχουν καταευχαριστηθεί. Παίζουν συνήθως με τα ηλεκτρονικά, και όταν τους το εξηγήσεις, ακόμα και στα μικρά παιδιά, ότι μπορείς να πάρεις 5 πέτρες και να παίξεις τα «πεντόβολα», που έχουν χίλιους τρόπους να τα παίξεις, είναι τόσο απλά που εξάγουν την φαντασία τους. Εμείς τότε δεν ήμασταν δέκτες, δημιουργούσαμε. Δημιουργούσαμε τα παιχνίδια μας, βάζαμε έναν κανόνα, το κάναμε πιο δύσκολο κ.λπ., και το χαιρόμασταν.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ