Ελάτε στην παρέα μας

Εκκλησία

Ο Δήμος Ωρωπού τίμησε με μεγαλοπρέπεια τον Άγιο Γεώργιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Αυλώνα που εφέτος συμπληρώνει 190 χρόνια ζωής και είναι και ο προστάτης των Σαρακατσανέων, γιορτάστηκε με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Γεωργίου παρουσία του εορτάζοντα δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, των αντιδημάρχων Αυλώνα Νίκου Τζεβελέκου, Γιώργου Παπαγιάννη, του προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Άγγελου Καλύβα, της προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Έφη Κρέμου, του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Σαμπάνη, μελών του Συλλόγου Σαρακατσανέων και πλήθους πιστών.

Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Βένιζα Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού είναι χτισμένος το 1832.
Το μαρμάρινο πλακίδιο που είναι εντοιχισμένο στη δεξιά πέτρινη βάση του καμπαναριού, μαρτυρά και τη χρονολογία ανέγερσής του. Ο ναΐσκος υπέστη πολλές ζημιές στην τοιχοποιία και στη σκεπή του από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Ανακαινίσθηκε το 2000, όπου πήρε και τη σημερινή του μορφή.
Είναι μονόχωρος με μια κόγχη και θολωτή εσωτερική στέγη ενώ η κόγχη του Ιερού Βήματος είναι πεντάγωνη. Στο μέσον της μεσαίας πλευράς βρίσκεται μια μακρόστενη και κωνική κατά μήκος φωτιστική σχισμή.
Το εικονοστάσιο έχει δύο τοξωτές πύλες, την Ωραία Πύλη και τη βόρεια πύλη της Αγίας Προθέσεως. Η στέγη του ναού εσωτερικά είναι θολωτή. Κατά μήκος παρατηρούνται δύο διατεταγμένες ημικυκλικές καμάρες (εγκάρσια τόξα). Για να εισέλθει ο προσκυνητής στο εσωτερικό του ναού, πρέπει να κατέβει τρία χτισμένα σκαλοπάτια σε βάθος περίπου μισό μέτρο .Οι τοίχοι του τέμπλου είναι εικονογραφημένοι με ολόσωμες εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, κατάγεται από την Καππαδοκία και είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Παλαιότερα υπήρχε το έθιμο κατά το οποίο οι κτηνοτρόφοι (τσέλιγκες) στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Γεωργίου μαζεύονταν γύρω από το εξωκλήσι για να πανηγυρίσουν και να ψήσουν τα΄ αρνιά τους κάτω από ένα μεγάλο πεύκο. Τα ψητά, το γιαούρτι, τα τυριά και το κρασί τα προσέφεραν στους χωρικούς προσκυνητές. Την επόμενη του πανηγυριού ξεκινούσαν με τα κοπάδια τους στα καλοκαιρινά λιβάδια και για το λόγω αυτό είναι και ο προστάτης των Σαρακατσανέων.
ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΩΡΩΠΟΥ
Τηρώντας την εκκλησιαστική παράδοση έγινε η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέων Παλατίων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης παρουσία του εορτάζοντα δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, του Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Οικονόμου, του προέδρου της ΚΕΔΩ Αγγελου Χατζηιωάννου, του εορτάζοντα προέδρου της Κοινότητας Νέων Παλατίων Γιώργου Δεληγιάννη, του τοπικού συμβούλου Μιχάλη Οικονομίδη, του προέδρου του Πολιτιστικού Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων Μιχάλη Πολυχρόνη και της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού Βασιλικής Βλάχου, εκπροσώπων φορέων και πλήθους πιστών.
Υπενθυμίζεται πως η λιτανεία είχε ματαιωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του covid-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ