Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δήμος Ωρωπού: Πώς έκλεισε η ναυαγοσωστική περίοδος για το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομαλά έκλεισε η ναυαγοσωστική περίοδος 2021 στο Δήμο Ωρωπού.

Για πρώτη φορά ο Δήμος αντί να πληρώνει πρόστιμα για την απουσία ναυαγοσωστών και να μετράει ανθρώπινες ζωές κάνει τον θετικό απολογισμό της καλοκαιρινης δράσης σε 7 ναυαγοσωστικά βάθρα που επανδρώθηκαν στις 5 μεγαλύτερες παραλίες του Δήμου.

Σύμφωνα με τα βιβλία συμβάντων αντιμετωπίστηκαν τουλάχιστον 14 σοβαρά περιστατικά όπου η επέμβαση των ναυαγοσωστών ήταν σωτήρια. Ολα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και είχαν θετική έκβαση για τους λουομένους και ανέδειξαν τις παραλίες μας από τις πιο ασφαλείς στην Ελλάδα.

Πολλά περιστατικά που αφορούσαν στην πρόληψη δε συντάχθηκε αναφορά αλλά είναι βέβαιο πως χωρίς τις ενέργειες των ναυαγοσωστών θα υπήρχαν δυσάρεστα γεγονότα. Αλλωστε μία υπόδειξη, μία σύσταση, μία οδηγία ή μία συμβουλή από έναν ναυγοσώστη προς τον πολίτη έχει τεράστια σημασία.

Εξίσου σημαντικές ήταν και οι απλές ιατρικές οδηγίες που παρείχαν οι πιστοποιημένοι στις πρώτες βοήθειες ναυαγοσώστες όπως και οι συστάσεις για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν την κολύμβηση και ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Όλοι οι λουόμενοι που επισκέφθηκαν τις 5 παραλίες του Δήμου Ωρωπού είχαν τη δυνατότητα έκκλησης για βοήθεια ή ακόμη και ψυχολογικής ενίσχυσης από το ναυαγοσώστη προκειμένου να κολυμπήσουν μπροστά από τον ναυαγοσωστικό πύργο για να έχουν άμεση βοήθεια σε περίπτωση που θα την χρειάζονταν.

Συνολικά καταγράφηκαν 14 σοβαρά περιστατικά όπου υπήρξε άμεση και σωτήρια επέμβαση των ναυαγοσωστών. Συγκεκριμένα:

1.Παραλία Μαρκοπούλου 31 Ιουλίου 2021: Ανδρας 70 ετών έπαθε ανακοπή καρδιάς. Επενέβη άμεσα ο ναυαγοσώστης που ξεκίνησε άμεσα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και με τη χρήση απινιδωτή και χορήγησης οξυγόνου ο άνδρας είχε τις αισθήσεις του μέχρι που τον παρέλαβε ασθενοφόρο.

2.Παραλία Αγκώνας Καλάμου 1 Αυγούστου 2021: Μητέρα κάλεσε σε βοήθεια όταν τα θαλάσσια ρεύματα παρέσυραν το παιδί της πάνω σε στρώμα. Ο ναυαγοσώστης επενέβη άμεσα και με τη χρήση της σωστικής λέμβου προσέγγισε το παιδί και το μετέφερε με ασφάλεια στην ακτή.

3. Παραλία Μαρκοπούλου 9 Σεπτεμβρίου 2021: Δύο παιδιά πάνω σε στρώμα θαλάσσης παρασύρθηκαν από τον αέρα εκτός των σημαδούρων οριοθέτησης της παραλίας χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν. Ο ναυαγοσώστης επενέβη άμεσα και με τη χρήση της σωστικής λέμβου προσέγγισε τα παιδιά και τα μετέφερε με ασφάλεια στην ακτή.

4.Παραλία Μαρκοπούλου 15 Αυγούστου 2021: Ανδρας 59 ετών έχασε τις αισθήσεις του ενώ κολυμπούσε. Το αντιλήφθηκε ο ναυαγοσώστης, τον ρυμούλκησε εκτός θάλασσας με την ναυαγοσωστική, τον τοποθέτησε σε θέση ανάνηψης και του χορήγησε οξυγόνο μέχρι που τον παρέλαβε ασθενοφόρο.

5.Παραλία Καλάμου 14 Αυγούστου 2021: Γυναίκα 65 ετών κολυμπούσε σε μικρή παραλία στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στον ναυαγοσωστικό πύργο λόγω αδιαθεσίας και εξάντλησης. Ο ναυαγοσώστης προσέφερε τις πρώτες βοήθειες, μέτρησε με οξύμετρο το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα , χορήγησε οξυγόνο και την παρέλαβαν οι οικείοι της για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

6.Παραλία Μαρκοπούλου 9 Αυγούστου 2021: Έφηβος 16 ετών χτύπησε στο κεφάλι μετά από βουτιά από θαλάσσιο μοτοποδήλατο. Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ναυαγοσώστη μέχρι που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας.

7.Παραλία Μαρκοπούλου 1 Αυγούστου 2021: Νεάνιδα χτύπησε στον αυχένα μετά από βουτιά. Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο από τον ναυαγοσώστη μέχρι που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας.

8.Παραλία Χαλκουτσίου 5 Αυγούστου 2021: Γυναίκα 68 ετών κολυμπούσε μαζί με τα δύο εγγόνια της 40 μέτρα από την ακτή. Τα παιδιά αντιλήφθηκαν μέδουσα και φοβήθηκαν και πιάστηκαν από το λαιμό της 68χρονης που κάλεσε σε βοήθεια. Άμεση ήταν η επέμβαση της ναυαγοσώστριας που έβγαλε με ασφάλεια στην ακτή την 68χρονη με τα εγγόνια της.
9.Παραλία Χαλκουτσίου 10 Αυγούστου 2021: Ηλικιωμένος έπεσε στο ανάγλυφο της παραλίας, δε μπορούσε να σηκωθεί λόγω τραυματισμού στο ισχίο και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μέχρι να τον παραλάβει το 166.

10.Παραλία Χαλκουτσίου 21 Αυγούστου 2021: Wind surfer έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός της οριοθετημένης περιοχής και παρά τις συστάσεις του ναυαγοσώστη αρνούνταν να τροποποιήσει τις κινήσεις του με αποτέλεσμα να κληθεί το λιμεναρχείο.

11.Παραλία Μαρκοπούλου 16 Αυγούστου 2021: Παιδί 6 ετών μετά από εισρόφηση νερού έκανε εμετό εντός της θαλάσσης. Η ναυαγοσώστρια έβγαλε το παιδί με ασφάλεια, το τοποθέτησε σε θέση ανάνηψης, χρησιμοποίησε οξύμετρο και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας.

12.Παραλία Αγκώνας Καλάμου 11 Αυγούστου 2021: Η ναυαγοσώστρια επενέβη κατά την είσοδο και έξοδο από τη θάλασσα σε ηλικιωμένο άνδρα και του χορηγήθηκε ατομικό σωσίβιο για να κολυμπήσει με ασφάλεια.

13.Παραλία Βλιχάδας 4 Αυγούστου 2021: Γυναίκα με κινητικά προβλήματα κάλεσε σε βοήθεια για ρυμούλκηση στην ακτή από το ναυαγοσώστη.

14.Παραλία Αγίων Αποστόλων 6 Σεπτεμβρίου 2021: Μεσήλικας αισθάνθηκε σοβαρή αδιαθεσία και τάση για λιποθυμία. Του χορηγήθηκε οξυγόνο μέχρι που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας.

Δεκάδες ήταν τα περιστατικά από ηλίαση, από τσιμπήματα εντόμων, εκδορές, μυικοί τραυματισμοί που αντιμετωπίστηκαν με τη χρήση του ιατροφαρμακευτικού υλικού των φορητών φαρμακείων των ναυαγοσωστών.

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ