Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δήμος Ωρωπού: Ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Αδεσπότων Ζώων, τα μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Ωρωπού έκαναν παρουσίαση – ενημέρωση σε παιδιά του Γυμνασίου Ωρωπού για το οικουμενικό μήνυμα της ημέρας για να αντιμετωπιστούν τα ποικίλα προβλήματα με τα αδέσποτα ζώα και να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα.

Η εθελόντρια κτηνίατρος της Πενταμελούς Επιτροπής Αδεσπότων του Δήμου Ωρωπού Εμμανουέλα Σοφούλη στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση της εξήγησε με απλά λόγια στα παιδιά τη σημασία της Ημέρας, τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα κυρίως σκυλιά και γάτες, το χαμηλό προσδόκιμο ζωής τους λόγω των κινδύνων που διατρέχουν (κακή διατροφή, κακές συνθήκες υγιεινής, τροχαία) αλλά και τις τεράστιες ευθύνες που έχει ο άνθρωπος στη γιγάντωση του προβλήματος.

Παρουσίασε περιπτώσεις κακοποιημένων αδεσπότων που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τη Πενταμελή Επιτροπή του Δήμου Ωρωπού και τους εθελοντές, ενημέρωσε τα παιδιά για την ανάγκη στειρώσεων, της φροντίδας των ζώων και της υιοθεσίας. Τόνισε ωστόσο πως πρώτα απ΄ όλα κάθε άτομο που λαμβάνει την απόφαση υιοθεσίας θα πρέπει να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και να είναι ενημερωμένος για τις ανάγκες που έχει το ζώο.

Επίσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Ωρωπού τονίζοντας πως λόγω της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης και των μεγάλων αγροτοδασικών εκτάσεων καταγράφονται καθημερινά δεκάδες νέες εγκαταλείψεις ζώων όχι μόνο από πολίτες που διαμένουν εντός των ορίων του Δήμου αλλά και από άλλους Δήμους της χώρας.

 

 

Από την 1/9/2019 έως σήμερα στο Δήμο Ωρωπού έχουν γίνει 1.100 στειρώσεις, 650 υιοθεσίες συνήθως κακοποιημένων ζώων αφού ολοκληρώθηκε η περίθαλψη τους, τσιπαρίστηκαν και εμβολιάστηκαν καθώς επίσης και περισσότερα από 750 περιστατικά κτηνιατρικής φροντίδας.

«Το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα αλλά η άγνοια των πολιτών και θα τολμήσω να πω η κακή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Οι ρυθμοί που κάνουμε στειρώσεις και φροντίδες ζώων είναι εξαντλητικοί αλλά καθημερινά έχουμε νέες παρουσίες κουταβιών που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Θεωρώ πολύ σημαντική την ενημέρωση των παιδιών. Είναι η ελπίδα μας για να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες. Τα αδέσποτα δεν είναι από επιλογή τους στο δρόμο. Είναι από κακές επιλογές των ανθρώπων. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι σε αυτό που συμβαίνει και θα πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα ως άνθρωποι, ως κοινωνία, ως φορείς για να περιθάλψουμε και να φροντίσουμε τα ζώα που υπάρχουν εκεί έξω και δευτερευόντως να μειώσουμε τον πληθυσμό τους», δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής Σίσσυ Αδραμιτλή η οποία μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Ντάση και την εθελόντρια κτηνίατρο Εμμανουέλα Σοφούλη απάντησαν σε δεκάδες απορίες των παιδιών σχετικά με το ζήτημα των αδεσπότων και συμφωνήθηκε να γίνουν άμεσα και νέες δράσεις.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ