Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

“Έρχεται” νέος έλεγχος καταλληλότητας υδάτων στο παραλιακό μέτωπο του Ωρωπού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τον περαιτέρω έλεγχο στο παραλιακό μέτωπο του Ωρωπού.

Η πρωτοβουλία λήφθηκε μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον όγκο των φερτών υλικών που μεταφέρθηκαν από τις πληγείσες περιοχές λόγω των πλημμυρών στην Εύβοια, ενώ έχει ήδη γίνει ο πρώτος έλεγχος.

Στην συνάντηση από την πλευρά του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. συμμετείχαν η κα. Αλ. Παυλίδου Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, η κα. Σ. Ζερβουδάκη και ο κ. Θ. Κανελλόπουλος, ερευνητές του Ινστιτούτου ενώ από την πλευρά των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, η κα. Χ. Ευσταθίου Διευθύντρια Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής καθώς και ο κ. Δ. Βάτσος Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας.

Συζητήθηκε η πραγματοποίηση δειγματοληπτικών βιοχημικών και βιολογικών ελέγχων από την πλευρά του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., συμπληρωματικά των μικροβιολογιών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενήργησε η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, σε όλο το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από το Χαλκούτσι Ωρωπού μέχρι και την Βραυρώνα Αρτέμιδας, ακτίνας δεκάδων χιλιομέτρων, περιοχή όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα συγκέντρωσης φερτών υλικών.

Οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο το νερό όσο και το ίζημα του πυθμένα, καθώς παρατηρείται η απόθεση λάσπης, και θα διενεργηθούν σε σημεία κοντά στις ακτές αλλά και πιο βαθιά, με σκοπό να διασφαλιστεί η καθαρότητα από άποψη ασφαλούς κολύμβησης αλλά και αλιείας.

Επί της ευκαιρίας, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα που άπτονται της γενικότερης συνεργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., και αφορούν τους ελέγχους σε όλο το παράκτιο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, με έμφαση στις περιοχές όπου λειτουργούν Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.), όπως είναι η Λαυρεωτική προς το παρόν, αλλά και στις περιοχές των δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας, Μαρκοπούλου και Ωρωπού, μετά το πέρας της κατασκευής και λειτουργίας τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ