Ελάτε στην παρέα μας

Χαλανδρίου

Στο πρόγραμμα Horizon 2020 FoodRUs ο Δήμος Χαλανδρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο προκάλεσε ο Δήμος Χαλανδρίου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στην τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 FoodRUs, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με τη «Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων» που έχει συστήσει και τα έως τώρα αποτελέσματα, από τον, σχεδόν, ένα χρόνο λειτουργίας της.

Μάλιστα, ο Δήμος Χαλανδρίου, προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο της αξιωματούχου της ΕΕ Christina Lisetchi που ίδρυσε τον κόμβο για τη Μείωση Απωλειών Σπατάλης Τροφίμων, όσο και του εκπροσώπου του Δήμου Άμστερνταμ, για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ο Δήμος Χαλανδρίου αποτελεί ακόλουθη περιοχή του FoodRUs με υποχρέωση την παρακολούθηση των εξελίξεων στις πιλοτικές περιοχές του προγράμματος και την  υιοθέτηση των κατάλληλων ανεπτυγμένων λύσεων που είναι προσβάσιμες στην εικονική βιβλιοθήκη του προγράμματος (www.foodrus.eu/virtual-library/ και https://foodrus.geonardo.com).

Η τελική εκδήλωση μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο στο κανάλι YouTube του FoodRUs και οι  διαφάνειες των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.foodrus.eu.

Ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποίησε μια απο τις ελάχιστες, που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, μετρήσεις απωλειών τροφίμων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, έγινε καταγραφή απωλειών τροφίμων στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, καθώς εκεί προετοιμάζονται όχι μόνο τα γεύματα για τα παιδιά, αλλά και το καθημερινό συσσίτιο για τους άπορους συμπολίτες. Καταγραφή έγινε ακόμη και σε σημαντικό αριθμό καταστημάτων εστίασης και λιανικής πώλησης της πόλης αλλά απο πολλούς συμπολίτες που, σε συνεργασία με τον Δήμο, πραγματοποίησαν εθελοντικά τις μετρήσεις στα νοικοκυριά τους.

Τα έως τώρα πεπραγμένα του προγράμματος, θα παρουσιαστούν απο τον Δήμο Χαλανδρίου στην ειδική εκδήλωση κλεισίματος του προγράμματος FoodRUs, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 11 το πρωί, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Δαναΐδων & Αντιγόνης), απο τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για την κυκλική οικονομία, την αποτροπή απωλειών τροφών και την ανακύκλωση, καθ. Γεράσιμο Λυμπεράτο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ