Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δήμος Χαλανδρίου: Νέα συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα τροφικά απόβλητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Horizon 2020 FoodRUs», που στόχο έχει τη δημιουργία ενός καινοτόμου, συνεργατικού, κυκλικού τροφικού συστήματος για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων και των απωλειών στην αγρο-διατροφική αλυσίδα εξασφάλισε ο Δήμος Χαλανδρίου.

Ο Δήμος Χαλανδρίου μετά την επιτυχημένη αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, μέσω του προγράμματος Waste4Think, διεκδίκησε τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με την πρόταση ενός κονσόρτσιουμ 10 χωρών και 30 συνολικά εταίρων, με συντονιστή την ισπανική πόλη Δέουστο (Deusto). Πρόκειται για μια πρόταση η οποία συγκέντρωσε την υψηλή βαθμολογία 14/15.

Το FoodRUs -που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία HORIZON 2020- στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών που θα περιορίσουν τις απώλειες σε όλη την τροφική αλυσίδα –από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση σε επίπεδο νοικοκυριών- και θα οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τροφικών πόρων.

Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν 23 καινοτόμες τεχνικές, κοινωνικές, οικονομικές, νομικές, εκπαιδευτικές και οργανωτικές λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παρουσιάζουν στην Ευρώπη, οι τρεις πιο σημαντικές αλυσίδες τροφών: λαχανικά, κρέας και ψάρι και προϊόντα αρτοποιίας.

Ο Δήμος θα συμβάλει στο πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις και καλές πρακτικές που θα αφορούν μεταξύ άλλων καμπάνιες για την αποτροπή δημιουργίας αποβλήτων, διαμόρφωση κινήτρων για τα καταστήματα εφοδιασμού και εστίασης, τις κοινωνικές κουζίνες και βέβαια τις πρακτικές συλλογής και αξιοποίησης βιοαποβλήτων, τις οποίες ανέπτυξε ο Δήμος στο πλαίσιο του Waste4Think.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει κατά το ένα μέρος με τρεις πλήρεις πιλοτικές εγκαταστάσεις που αντιστοιχούν σε κάθε μια από τις τρεις παραπάνω τροφικές αλυσίδες: Η πρώτη θα είναι στη Δανία και θα αφορά την παρακολούθηση της τροφικής αλυσίδας του κρέατος και του ψαριού, η δεύτερη στην Ισπανία θα αφορά την αλυσίδα των λαχανικών και η τρίτη στη Σλοβακία που θα αφορά σε προϊόντα αρτοποιίας.

Και κατά το άλλο μέρος, με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και με τις υπόλοιπους εταίρους. Σε επίπεδο πόλεων συμμετέχουν εκτός από το Χαλάνδρι οι: Βαλένθια (Ισπανία), Κλουζ- Ναπόκα (Ρουμανία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Λιντς (Αυστρία) και Φιλιππούπολη.

Το κονσόρτσιουμ περιλαμβάνει ειδικούς στην αγροβιομηχανική παραγωγή, στην ανάλυση κύκλου ζωής, στην κοινωνική καινοτομία και οικονομία, στη διατροφή, στη γαστρονομία, στη σήμανση προϊόντων, στα χρηματοοικονομικά, στην πληροφορική, καθώς και δημοτικές αρχές, οικονομικούς οργανισμούς, φορείς εμπλεκόμενους στις τροφικές αλυσίδες (παραγωγούς, αγρότες, χονδρεμπόρους και εμπόρους λιανικής, συσκευαστές, υπηρεσίες logistics, καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, κοινότητες καταναλωτών), διαχειριστές αποβλήτων, επιχειρηματίες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, τράπεζες τροφίμων, κοινωνικές κουζίνες, εκπαιδευτικά κέντρα και σωματεία.

Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου στο καινοτόμο πρόγραμμα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και καθηγητής ΕΜΠ, Γεράσιμος Λυμπεράτος σημείωσε: «Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Χαλανδρίου προκρίθηκε έναντι άλλων ευρωπαϊκών για τη συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ, λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας που ανέπτυξε στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων μέσω του προηγούμενου προγράμματος Waste4Think.»

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ